Mikael Sjöberg får inte förlängt

avAndreas Ekström

Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingens generaldirektör, får inte förlängt.

Regeringen söker nu en ny chef för myndigheten, skriver Sveriges Radio.

Arbetsmarknadsministern, Ylva Johansson (S), har tidigare under våren varit öppet kritisk mot Mikael Sjöbergs planer att stänga ungefär hälften av alla kontor. Men det är inget som har påverkat beslutet att byta generaldirektör, säger Ylva Johansson till SR.

Både Centern och Liberalerna har krävt Sjöbergs avgång. På frågan om Ylva Johansson ska ha tagit intryck från partierna svarar ministern nej.

– Det här är ett samtal mellan mig och Mikael Sjöberg där vi har gjort samma bedömning. Han har gjort ett viktigt reformarbete under sex års tid, det är en utsatt position där man måste tåla en hel del kritik och att det blåser. Det har han klarat av. Vi är överens om att det är lämpligt att det blir en ny generaldirektör som fortsätter det nya reformarbetet, säger Ylva Johansson till SR.

Mikael Sjöberg säger till Aftonbladet att han har förståelse för regeringens beslut och är helt överrens med dem.

– Regeringen har varit tydlig med att man vill ha en långsiktig lösning. Jag har redan fått förlängt så hade jag kunnat vara generaldirektör i tre år till och det är för kort tid. Det behövs ett längre perspektiv och jag delar den bedömningen, säger han till Aftonbladet.

Foto: Johan Lindstén
Mikael SJöberg, Generaldirektör arbetsförmedlingen.
ARTIKELN HANDLAR OM