Mörka knarkaffärer upp i rätten

TT

Publicerad 2020-03-02

Inte ens på Darknet kan brottslingar vara säkra, enligt kriminalinspektör Björn Eriksson. Nu inleds rättegången mot en man från Lund som misstänks har administrerat droghandelsajten Flugsvamp 2.0. Arkivbild.

I dag inleds rättegången mot en 27-årig man från Lund som i flera år misstänks ha skött droghandelsajten Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet. Åtalet är det största i sitt slag.

Mannen anklagas för att via sajten möjliggjort mer än 320 000 svenska knarkaffärer som omsatt 378 miljoner kronor.

Åtalet gäller bland annat synnerligen grovt narkotikabrott. Han förnekar brott.

Rättegången hålls i Stockholms tingsrätt. Över 40 rättegångsdagar är planerade.

Genom Flugsvamp 2.0 kunde cirka 17 000 kunder och 600 försäljare bedriva handel som på vilken nätmarknadsplats som helst på nätet.

Köpen skedde med kryptovalutan bitcoin och ägde rum på den medvetet svårspårade, krypterade och osökbara delen av nätet, som kallas darknet.

– Det är första gången i Sverige åtal väcks mot en administratör för en narkotikahandelsplats, sade åklagaren Annika Wennerström i samband med åtalet förra månaden.

27-åringen anklagas inte för att ha hanterat drogerna, utan för att tillhandahålla marknadsplatsen. Han fick tre procent av försäljningen, enligt henne.

Åtalet omfattar ytterligare fyra personer. Advokat Thomas Bodström försvarar den 27-årige huvudmannen:

– Vi kommer för det första kunna visa att polisen är helt fel ute när de påstår att det bara är en person som har skött det här.