Paris bävar för nytt värmerekord

TT-AFP

Publicerad 2019-07-22

I slutet av juni svalkade sig människor i fontänen i Trocadero i Paris. I veckan väntar en ny värmevåg med temperaturer på över 40 grader i den franska huvudstaden. Arkivbild.

Delar av norra Europa förbereder sig på en ny värmebölja. I Paris varnar meteorologerna för extremhetta som kan medföra nya temperaturrekord i den franska huvudstaden.

Den nya värmeböljan som väntas bli kort men intensiv drabbar främst Frankrike, Belgien, Nederländerna och Luxemburg. I de länderna kommer kvicksilvret att klättra upp till 40 grader Celsius. Men även i andra delar av Europa väntas stigande temperaturer.

På måndagen noterades över 30 grader i Paris, men senare i veckan väntas mer hetta.

– Vi spår 41 eller 42 grader i Paris på torsdag och det finns stor chans att slå det gamla rekordet, säger François Jobard på den franska vädertjänsten Météo France.

Den högsta temperatur som hittills uppmätts i Paris är 40,4 grader 1947. Det är den enda gången som temperaturer på över 40 grader uppmätts i Paris. Myndigheterna i staden har aktiverat handlingsplanerna för höga temperaturer, vilket bland annat innebär extra tillsyn av äldre och utsatta personer.

Den nya värmeböljan kommer mindre än en månad efter den våg av hetta som drog över Europa i slutet av juni och som väckte debatt om effekterna av klimatförändringarna. Den 28 juni sattes nytt franskt värmerekord, plus 46,0 grader i Vérargues i södra delen av landet.

På tisdagen besöker den svenska klimataktivisten Greta Thunberg det franska parlamentet för att tala om klimathotet.

Följ ämnen i artikeln