Det här gäller när Theresa May tar farväl

Anna Hansson/TT

Publicerad 2019-05-24

Theresa May dominerar återigen förstasidorna i Storbritannien, nu med uppgifterna om en eventuell snar avgång.

Mitt under brexitstök och pågående EU-val väntas Storbritanniens hårt ansatta premiärminister Theresa May i dag ge besked om sin framtid som ledare för Konservativa partiet. Men vad sker egentligen om May säger att hon avgår?

Hur ser processen ut om May meddelar att hon avgår?

När hon avgår – oavsett om det är under fredagen eller vid ett senare datum – hamnar processen att utse en ny partiledarei händerna på Graham Brady. Han är ordförande i den så kallade 1922-kommittén, som samlar konservativa parlamentsledamöter. Kandidaterna till partiledarposten ställs sedan inför en rad omröstningar inom den konservativa parlamentsgruppen.

– Det är ett system med elimineringsomröstningar. Kandidaten med det minsta antalet röster elimineras och sedan blir det en ny omröstning. Processen pågår tills det är två kvar. De två går vidare till en omröstning bland medlemmarna i partiet, förklarar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap vid Södertörns högskola och brittisk medborgare.

Så icke-parlamentariker får också vara med och bestämma?

Nja, det är inte alltid så att omröstningen går till medlemmarna. Ibland hoppar en av de två finalkandidaterna av och då blir automatiskt den kvarvarande kandidaten partiledare. Det hände till exempel i kampen mellan den nyligen avgångne gruppledaren Andrea Leadsom och Theresa May 2016.

Hur lång tid tar den här processen?

Elimineringsomröstningarna kan vara överstökade på ett par veckor. Men partivoteringen kan ta ett par månader, enligt Aylott. I fjol rapporterades Konservativa partiet ha 124 000 medlemmar.

Är May kvar som premiärminister under den här tiden?

Troligen sitter hon kvar tills en ny partiledare är på plats. Och sannolikt kommer den nye partiledaren att få frågan av drottningen om att bli premiärminister.

Vem kommer då att ta över efter May?

Nicholas Aylott spår att näste partiledare och premiärminister sannolikt blir en hård brexitör, som är beredd att ta Storbritannien ur EU utan avtal. De flesta partimedlemmarna är starkt emot EU.

– Hälften av kabinetten skulle säkert vilja ersätta May. Favoriten är (tidigare utrikesministern) Boris Johnson som upprepade gånger förespråkat en avtalslös brexit. Inrikesminister Sajid Javid är en möjlighet, Andrea Leadsom en annan. Sedan finns den nya försvarsministern Penny Mordaunt och utrikesminister Jeremy Hunt, säger han.

Det är i partiets intresse att nästa ledare bibehåller goda relationer med det nordirländska stödpartiet DUP.

Vad händer med brexit om May avgår?

Oklart. Theresa May har försökt få igenom tre varianter av det utträdesavtal hon förhandlat fram med EU i parlamentet – utan framgång. Men underhuset i stort är emot ett avtalslöst brexit, så även om den nya partiledaren förespråkar den linjen så är det svårt att säga om det skulle gå att driva igenom den. I dagsläget finns heller inte stöd för en mjukare variant, som exempelvis den May förespråkar. Och parlamentet blir mer och mer polariserat.

– Ingen vet vad som kommer att hända men min gissning är att Storbritannien kommer att begära att brexitprocessen läggs på is på obestämd tid – eller att så sker i praktiken genom en rad av nya förlängningar, säger Aylott och lägger till att det är ett "fruktansvärt dåligt scenario" i ett land där folk är trötta på brexit.

– Att säga att det är ett trovärdighetsproblem för politikerna är nog en underdrift.

Varför ger Theresa May besked om sin framtid just nu?

May sade i mars att hon kommer att avgå om hennes utträdesavtal godkänns av parlamentet, så hennes avgång har varit på gång en längre tid. Och hennes ställning i Konservativa partiet har varit extremt svag sedan den misslyckade valrörelsen (inför parlamentsvalet) 2017.

– Det finns en spänning mellan falangerna i hennes parti, mellan de som är för brexit och de som är tveksamma. Där har hon ändå varit en kompromissfigur. Men nu känns det som att toleransen för henne är förbrukad. Hon har inget stöd och det finns ingen som verkligen gillar henne. Hennes avgång har alltid varit en tidsfråga men nu känns det som att tiden är akut.