Busch om Ingerö: Reser frågetecken

Partiet kände till uppgifterna i januari

Publicerad 2023-03-15

KD:s partisekreterare Johan Ingerö har blivit anmäld för sexuellt ofredande.

Nu kommenterar Ebba Busch hans avgång - och säger att polisanmälan i sig inte är den enda anledningen att han slutar.

– Det är klart att den här typen av anmälan och anklagelser sätter frågetecken kring hans möjligheter att kunna fullfölja sitt uppdrag, säger Ebba Busch.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch kommenterar nu gårdagens besked om att partisekreteraren Johan Ingerö lämnar sin tjänst efter bara fem månader.

Bakgrunden till hans avgång är en polisanmälan om sexuellt ofredande mot honom från partikamraten Sara Skyttedal.

”Detta är därmed ett personalärende som kan bli föremål för en juridisk process. Det hanteras med den varsamhet som det kräver. Oaktat anledningen till att Johan lämnar sin tjänst, reser anmälan frågetecken kring Johans möjligheter att fullfölja sitt förtroendeuppdrag”, skriver Busch på KD:s hemsida.

Samtidigt beskriver hon hur Ingerös ”väldokumenterade externa kommunikativa förmåga har tjänat partiet väl i en omvälvande övergångstid från opposition till regeringsställning.”

Ebba Busch fick reda på anklagelserna den 29 januari. Den 4 mars blev ärendet polisanmält. Inblandade personer har erbjudits samtalsstöd och juridisk rådgivning.

Hon hävdar att polisanmälan i sig inte är anledningen att Johan Ingerö får sluta. Hon vill inte gå in på hur allvarliga anklagelserna är.

– Det är inte min uppgift, och vore inte försvarbart utav mig, att gå in på detaljer i detta. Men det är klart att det är någonting vi tar mycket allvarligt. 

Skriver själv på Facebook

För bara elva dagar sedan, den 4 mars, inkom en polisanmälan riktad mot Johan Ingerö – inlämnad av en partikamrat till Ingerö.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det i anmälan vara beskrivet i detalj hur det påstådda sexuella ofredandet gått till.

Festen efter partiets valvaka ska ha fortsatt på en svit på Radisson Blu Royal på Vasagatan i Stockholm. Rummet ska ha varit bokat i dåvarande partiledaren Göran Hägglunds namn.

På sin Facebooksida har Ingerö själv skrivit om anmälan.

Bland annat skriver han att han inte fått se polisanmälan, men att det ska ha rört ”någon form av ofredande som hon menar ska ha skett för nio år sedan” och ”att det som påstås inte är sant”.

Skyttedal: Ska ha sin juridiska gång

På tisdagen skrev även KD-toppen Sara Skyttedal på Facebook om polisanmälan.

”För åtta år sedan valde en partikollega att, mot min vilja, försöka ta sig rätten till min kropp. Under alla dessa år har jag varit tyst. Försökt att förtränga vad som hände”, skriver hon.

”Processen kommer ha sin gång juridiskt och jag kommer tyvärr vara begränsad i hur jag kan kommentera detta framöver”.