Kim Halvorsen mördade Ulf, 52 – döms till livstids fängelse

Publicerad 2023-03-20

Kim Halvorsen döms för mord på Oskarshamnsprofilen Ulf Sandberg.

Ulf Sandberg, 52, rånades och misshandlades till döds i Oskarshamn förra året.

I dag dömdes två män vid Kalmar tingsrätt för dådet.

Kim Halvorsen döms för mord, grovt rån och vållande till kroppsskada. En 30-årig man döms för grovt rån.

30-åringen döms för grovt rån.

På väg hem från en restaurang i Oskarshamn blev Ulf Sandberg överfallen av två män. De tvingade av honom hans klocka, misshandlade honom och krävde att han skulle ta ut pengar från en bankomat. Under rånet gick Kim Halvorsen iväg och hämtade en kniv, som han högg Ulf Sandberg till döds med.

I dag dömdes de båda männen i Kalmar tingsrätt för dådet. Kim Halvorsen till livstids fängelse för mord, grovt rån och vållande till kroppsskada. 30-åringen till sex års fängelse för grovt rån. Tingsrätten menar att det finns ”flera försvårande, och inga förmildrande, omständigheter.”, då Ulf Sandberg varken kunnat fly eller försvara sig.

Ulf Sandberg var en profil i hemstaden Oskarshamn.

”Hade en härlig glimt”

Ulf Sandberg var en omtyckt profil i Oskarshamn. Med ett stort hockeyintresse syntes han ofta på både IK Oskarshamns hemma- och bortamatcher. För Aftonbladet beskrev hans bror Per Sandberg hur Ulf var snällheten personifierad.

– Han var ju annorlunda av vissa orsaker, men i grund och botten en väldigt social, omtänksam och snäll människa, som hade en härlig glimt och en härlig spjuveraktighet. Nära till skratt och nära till kramar.

I tonåren drabbades Ulf Sandberg av en hjärntumör. Efter att den opererades bort fick han sämre motorik, hörsel och balans. Hans utseende förändrades också då han fick en ansiktsförlamning.

– Han blev förändrad som fysisk människa, men inte inombords. I samhället vi lever i tolkas man ju ofta efter hur man ser ut. Det som varit hans styrka är att han aldrig försökt gömma sig eller på något sätt skämts för den han är, utan han har stått upp och fortsatt leva, säger Per Sandberg.

Hänsynslöst dåd

Den dömda 30-åringen filmade även dådet, vilket enligt domen har förstärkt hotet. Han hävdade i förhör att Kim Halvorsen varit drivande i dådet. 30-åringens film har även använts som bevisning i målet.

Åklagaren Linda Caneus, menar att det rör som om ett hänsynslöst och besinningslöst våld.

– Brottsoffret kommer ensam på gatan på väg hem och blir angripen av två gärningsmän som är överlägsna honom fysiskt. De är betydligt starkare och han är dessutom funktionsnedsatt, säger hon och tillägger:

– Gärningen är väldigt hänsynslös.

Engagemanget i Oskarshamn var enormt efter Ulfs död.

Skulle redan avtjäna fängelsestraff

Den nu dömda Kim Halvorsen, väntade redan på att avtjäna ett fängelsestraff när dödsmisshandeln av Ulf Sandberg ägde rum. Han dömdes den 1 juli 2022 för grovt narkotikabrott till fängelse i två år och nio månader.

Kim Halvorsen hade suttit häktad en längre tid, men släpptes i maj 2021. Efter att domen vann laga kraft var mannen på fri fot i väntan på att avtjäna sitt straff. Aftonbladet sökte Kriminalvården för att få veta om mannen hade fått någon fängelseplacering, men fick inget svar.

– Jag vet inte om Kriminalvården skickat ut någon kallelse, säger Kim Halvorsens advokat Niklas Kappel.

Sedan tidigare är 30-åringen dömd för bland annat misshandel och narkotikabrott. Under 2021 blev han dömd för både grovt rattfylleri och olovlig körning.

Ulf började spela fiol som 9-åring, och fortsatte hela livet.

Följ ämnen i artikeln