USA:s miss – Schweiz blev Sverige

Publicerad 2024-04-05

Inlägget från det amerikanska utrikesdepartementet.

I ett inlägg på X gjorde det amerikanska utrikesdepartementet en solklar miss.

Schweiz hade blandats ihop med Sverige.

Inför USA:s utrikesminister Anthony Blinkens besök i Frankrike lade det amerikanska utrikesdepartementet ut en reklamfilm på X.

Men den amerikanska myndigheten lade inte märke till en solklar miss. I videon där en karta över Europa syns hade Schweiz blivit Sverige, rapporterar tyska Bild.

”Anthony Blinken är i Paris i dag för att träffa Emanuel Macron och andra ledare. Vår fortsatta koordinering är viktig för att tackla globala problem”, skriver man i inlägget.

Det bifogade klippet i inlägget visar en karta över Europa, där det i mitten står Sverige istället för Schweiz.

I kommentarsfältet påpekades felet. Det stod bland annat: ”Jag visste inte att du kunde ta dig till Sverige via Italien”.

Inlägget togs dock snabbt bort utan en kommentar från utrikesdepartementet.

50 procent har fel

Men misstaget är vanligt i USA. I en undersökning från Visit Sweden visar det sig att 50 procent av svarande i USA inte vet skillnaden mellan Schweiz och Sverige, rapporterar Forbes.

I juni i fjol gjorde den amerikanska presidenten Joe Biden samma miss när ha talade till pressen om Sverige och Finlands då stundande medlemskap i Nato.

– Han föreslog att vi skulle ringa ledaren för Schweiz ... herregud. Jag är lite väl angelägen om att expandera Nato ... Sverige menade jag förstås, sa han då.

Det hände också vid Spotifys notering på New York-börsen 2018. Då hissades en Schweizisk flagga bredvid två amerikanska.

Aftonbladet har sökt det amerikanska utrikesdepartementet för en kommentar.

Följ ämnen i artikeln