Expert: ”Risk för tvåfrontskrig – medvetet val av israelerna”

Uppdaterad 2024-01-04 | Publicerad 2024-01-03

Mellanösternexperten Rouzbeh Parsi tror att risken för ett tvåfrontskrig ökat efter Israels attack i Libanon:

– Det är ett val som israelerna gör medvetet, säger han till Aftonbladet.

Följ ämnen
Israel

Tisdagens attack i libanesiska Beirut, där den högt uppsatte Hamas-ledaren Saleh al-Arouri av allt att döma mördades av Israel, skedde mitt i shiamuslimska och Iran-stödda Hizbollahs hjärtland.

Ändå tror inte Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet, på en utökning av kriget i regionen: ett tvåfrontskrig där Israel skulle slåss både mot Hamas i Gaza och mot Hizbollah i Libanon.

Även om han ser en risk för en upptrappning, så menar Parsi att varken Hizbollah eller Iran vill ha ett utvidgat krig:

– Inom det israeliska militäretablissemanget finns de som propagerat för att man ska ta tillfället i akt nu och ”ta itu med Hizbollah”. De måste rimligtvis ha varit medvetna om att när de gör det här så ökar temperaturen på den libanesiska fronten. Så i det avseendet har ju risken för att det här ska leda till en eskalation ökat. Men då är det, i alla fall som det ser ut nu, ett val som israelerna gör medvetet.


Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah har tidigare sagt att smärtgränsen är nådd om Israel utför ett attentat i Beirut och att det kommer att leda till en ”kraftfull reaktion”. Vad innebär det?

– Frågan är om det här är tillräckligt mycket. Jämfört med vad israelerna gör i Gaza så var det här kirurgiskt: en våning i ett höghus. Jag tror inte att Hizbollah vill ha ett krig. Det är mycket möjligt att de bestämmer sig för att ge igen, men inte på ett så uppenbart sätt att israelerna i sin tur känner sig tvungna att ge igen också. Annars hamnar de just i den där spiralen som ingen av dem egentligen kan kontrollera.

Benjamin Netanyahu har å sin sida sagt att om Hizbollah öppnar en andra front så kommer Israels svar att bli ”omöjligt att föreställa sig”. Pratar han om att sätta in kärnvapen?

– Det där är ju Bibi i ett nötskal. Han vill nog egentligen inte själv nödvändigtvis ha ett sådant krig, för han vet att han inte kommer kunna kontrollera förloppet på det kriget. Samtidigt så vill han ju inte ha en normalisering av läget. En normalisering idag skulle innebära att i övermorgon så kommer hans och regeringens handlande att nagelfaras av en undersökningskommission, som troligtvis kommer att kräva hans avgång. Han har ett politiskt och personligt intresse av att den här konflikten inte lugnar ner sig för mycket.

Rouzbeh Parsi, programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

Vilken militär styrka har Hizbollah? Det sägs att gruppen har 130 000 granater och robotar och mellan 20 000 och 100 000 soldater, varav många stridit i kriget i Syrien.

– Hizbollah är ju definitivt den mest sofistikerade militära styrkan som Israel någonsin konfronterats med. Det de kan göra offensivt in i Israel, det är just de här robotarna och granaterna. Om de skulle skjuta av väldigt många på en gång så har de en möjlighet att överväldiga det israeliska anti-robotförsvaret. Men det är i så fall i princip en engångshändelse. De gör det en gång, sen är en stor del av arsenalen slut. Så det är snarare något de skulle använda som ett sista trumfkort, när det ser ut som att Israel tänker genomföra en fullskalig invasion.

Iran skapade Hizbollah. Vad vill Iran i det här läget?

– Iran har varit med och hjälpt till att skapa Hizbollah, men Hizbollah är också väldigt mycket en libanesisk organisation. För Irans del är Hizbollah skölden som ska avskräcka Israel från allt för allvarliga attacker på Iran självt. Israelerna vet att om de skulle få för sig att till exempel börja bomba Irans kärnteknikprogram, då kommer Hizbollah att ge det iranska svaret.

Hamas-ledaren Saleh al-Arouri dog under tisdagens attack i Libanon.

Förstörda byggnader på i Gaza City.

Vill Iran dra in Israel i ett tvåfrontskrig?

– Nej. De vill inte ha ett fullskaligt krig. Men skulle Libanon utsättas för något som liknar en israelisk invasion som har till syfte att en gång för alla förstöra Hizbollah, då tror jag att iranierna kommer säga åt Hizbollah att sätta hårt mot hårt.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har tidigare sagt att om Hizbollah öppnar en andra front så kommer Israels svar att bli ”omöjligt att föreställa sig”.

Vad innebär attentatet i Beirut för andra Hamas-ledare, som bland annat finns i Qatar och Turkiet? Kan Israel mörda dem där?

– Israel har mördat politiska motståndare i 60, 70 års tid. Efter sjunde oktober vet alla Hamas-ledare att deras dagar i princip är räknade. Det är mer en fråga om när israelerna får tag på dem.

Den mördade al-Arouri ska ha varit en nyckelspelare i förhandlingarna om Hamas gisslan, enligt The Guardian. Vad innebär mordet på honom för gisslansituationen?

– Det har varit rätt tydligt från delar av det politiska och militära etablissemanget i Israel att de inte prioriterar att få gisslan frigiven. Och de måste ha varit medvetna om att när de dödar en av de som de förhandlar med, så blir det ju inte lättare att få loss dem, säger Rouzbeh Parsi.