Ministern rasar efter Vänsterpartiets biståndsmiss: ”En skandal”

Publicerad 2023-10-20

Moderaterna och Kristdemokraterna rasar mot Vänsterpartiet efter att det framkommit att V medverkat i biståndsprojekt som kopplats till ett palestinskt parti som deltog i Hamas attack mot Israel.

– Det är en skandal att Vänsterpartiet har skickat skattebetalarnas biståndspengar till en organisation som har deltagit i terrorattackerna mot civila israeler, säger biståndsminister Johan Forssell (M).

På fredagen framkom att Vänsterpartiet varit med och gett bistånd till projekt som innefattar det palestinska partiet DFLP. Partiet säger sig ha deltagit i attackerna i Israel.

Biståndsorganisationen Sida har startat en utredning om det som har hänt och kräver Vänsterpartiets biståndsorganisation, Vänsterns internationella forum (VIF), på svar.

Nu rasar Moderaterna och Kristdemokraterna mot Vänsterpartiets biståndsarbete.

– Det ställer många frågor. Jag fick kritik från Vänsterpartiet bara för ett par dagar sedan när vi sa att vi skulle göra en översyn av biståndet till Palestina, för att säkerställa att det inte går till organisationer som inte har en glasklar syn på terror. Var det på grund av det här som Vänsterpartiet sa nej till den granskningen? frågar sig biståndsminister Johan Forssell.

– Det här är något alldeles oerhört. Det är en skandal att Vänsterpartiet har skickat skattebetalarnas biståndspengar till en organisation som har deltagit i terrorattackerna mot civila israeler.

Nu har ni sagt att biståndet ska pausas, är du försäkrad om att svenska pengar inte har gått till liknande verksamheter som denna?

– Jag kan inte svara på ja på den frågan när man får sådana här rapporter, att Vänsterpartiet har skickat pengar till sådana här organisationer.

Även Kristdemokraterna reagerar starkt mot Vänsterpartiets biståndsprojekt.

– Det finns inga ursäkter till att Vänsterpartiet låtit svenska skattepengar gå till ett biståndsprojekt med DFLP, som var med i terrorattacken mot civila israeler. Att säga att man är förvånad att DFLP deltog i den vidriga attacken är extremt ignorant, om man ser till partiets historia, säger Magnus Berntsson, KD:s utrikespolitiske talesperson.

– Det här kan förklara varför Vänsterpartiet var emot en genomlysning av biståendet till Palestina, men understryker också att regeringens beslut att pausa det, var helt rätt.

Följ ämnen i artikeln