16-åringar kan kallas in till Totalförsvaret

Publicerad 2022-10-25

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap har skickat ut en pamflett till Sveriges 16-åringar.

Sveriges 16–åringar kan kallas in i Totalförsvaret.

Det är budskapet i en ny kampanj riktad till ungdomar som Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap nu rullar ut.

Sverige befinner sig i ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge med krig och konflikt i vårt närområde. Om det skulle utbryta krig i Sverige kan landets 16-åringar komma att kallas in till Totalförsvaret.

Det framgår i den pamflett som Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, (MSB) nu skickat ut i en kampanj som riktar sig till Sveriges 16-åringar.

Brevet från myndigheten börjar skickas ut under veckan kommer landa hemma hos 120 000 ungdomar.

Uppdrag från regeringen

MSB berättar att uppdraget kom från regeringen förra året.

– Det här var ett regeringsuppdrag som MSB fick förra året och det kom innan Ryssland attackerade Ukraina. Informationen har blivit väldigt viktig och kunskapen är viktig att ha om hur krigsberedskapssystemet ser ut, säger projektledaren Christin Thörnvall.

Alla som fyller 16 år får totalförsvarsplikt som gäller tills man fyller 70. Det är första gången som kampanjen riktar sig mot 16-åringar, berättar MSB. Enligt myndigheten finns det ett behov och intresse att veta mer.

– Man vill veta hur man kan bidra, framför allt undrar många, vad kan jag göra för någonting? Man vill ha kunskapen och informationen om vad som förväntas av en. Många uttrycker att man vill vara delaktig och hjälpa till när något händer, säger Christin Thörnvall.

Uppgifterna som 16-åringarna kan komma att behöva utföra i händelse av krig är enklare och kräver inte någon utbildning.

– Det kan handla om att dela ut information eller mat och vatten eller visa vägen till ett område som ska evakueras, säger hon.

ÖB: Höjd eskalering

MSB har även satsat på att ge ut informationen i form av ett ljuddrama genom en novell.

– Det är samma berättelse fast det är en skriven form av ljuddramat samt lite råd och tips som ska rikta sig till vårdnadshavare, säger Christin Thörnvall.

Tidigare i veckan träffade överbefälhavare Micael Bydén representanter från myndigheter för att dela med sig av sin försvarsplanering.

Bland annat sa Micael Bydén till SVT att myndigheterna måste öka tempot i sina förberedelser.

– Nu är det en höjd eskalering vi ser och vi utesluter egentligen inga händelser framöver. Putin har visat att han är villig att ta risk, han går in och gör det han uttrycker att han ska göra. Därför finns det skäl för oss nu att accelerera vår planering och vårt samarbete, säger Micael Bydén till SVT.