Billströms varning efter Nato-uppgifter: ”Var vaksam på desinformation”

Publicerad 2023-05-26

Tobias Billström avfärdar helt att regeringen har ett nytt ”måldatum” i Nato-processen.

Utrikesministern antyder att uppgifterna kan vara en del av en desinformationskampanj.

– Alla bör visa en väldigt hög grad av vaksamhet och vara medvetna om att sådana saker kan föras fram som ett led i att försöka påverka den svenska opinionen, säger han.

Följ ämnen
Nato

Tobias Billström (M) träffade i dag sin spanske motsvarighet José Manuel Albares Bueno för ett bilateralt möte i Stockholm. På en pressträff underströk de båda att de ser hoppfullt på att Sverige kommer att bli medlem i Nato till toppmötet i Vilnius i juli.

Tidigare i veckan har Dagens Nyheter rapporterat att Sverige har ett annat ”måldatum”: Natos 75-årsjubileum i Washington i april nästa år.

Bakgrunden är det låsta läget i Turkiet med att godkänna Sverige som medlemsland.

– Det är fullständigt fel, det finns inga sådana planer från regeringens  sida. Finns ingen substans i sådana påståenden. Vi har ett mål och det är att se till att vi blir medlemmar i Nato senast när toppmötet i Vilnius är, säger Billström.

Desinformation och påverkan

Utrikesministern vet inte varför uppgifterna kommer nu. Han uppmanar allmänheten att vara vaksam när man tar del av uppgifter.

– Alla bör i det här läget vara mycket aktsamma och uppmärksamma på såväl desinformationskampanjer som påverkansoperationer och vara medvetna om att sådana kan föras fram som ett sätt att försöka påverka svensk opinion. 

Menar du att medieuppgifterna kan vara en påverkanskampanj?

– Jag kan i det här läget inte säga någonting annat än att alla bör visa en väldigt hög grad av vaksamhet och vara medvetna om att sådana saker kan föras fram som ett led i att försöka påverka den svenska opinionen.

Innan pressträffen kom nyheten att en amerikansk politiker, Michael McCaul, ordförande amerikanska parlamentets utrikesutskott, fått försäkringar om att Turiket kommer att godkänna Sverige oavsett hur det går i valet på söndag. Tobias Billström säger att det är glädjande men att det inte förändrar regeringens arbete med att få alla Natoländer att godkänna Sverige i tid till Vilniusmötet.

José Manuel Albares Bueno.

Uppmanar Ungern att godkänna

Förutom Turkiet är det endast Ungern som ännu inte godkänt den svenska Natoansökan.

Hur ser regeringens plan ut för att få Ungern att ändra sig?

– Vår plan är den samma som har vi haft hela tiden, att visa på att vi är en medlemsstat som är välkommen in i Natofamiljen. Ungern sa ja till att bevilja Sverige status som ”invitee” i samband med toppmötet i Madrid, utan några förbehåll. Därför är det rimligt att Ungern nu startar ratifikationsprocessen och låter sitt parlament gå fram och rösta igenom den svenska Nato-ansökan. Det har varit vårt tydliga besked.

DN:s redaktionschef Anna Åberg slår ifrån sig kritiken.

– Jag blir lite förvånad över att regeringen inte hör av sig till oss om de anser att vi har fel i vår artikel. Vi har bedrivit normalt journalistiskt arbete och känner oss trygga med de uppgifter vi har publicerat. Vi har dessutom namngivna personer i texten, bland annat försvarsminister Pål Jonsson, som resonerar kring mötet i Washington.

Följ ämnen i artikeln