Relationerna kan snabbt tina – om Trump bara vågar

HAMBURG. Helt klart var det en märklig kontrast mellan den vänskapliga stämningen mellan Trump och Putin och de bottenfrusna relationerna mellan USA och Ryssland.

Det är uppenbart att relationerna snabbt skulle kunna tina upp om Trump bara vågade.

Fanns det en vinnare så var det Putin.

Atmosfären sattes redan när den amerikanske presidenten på förmiddagen gick fram till Putin och skakade hand vid G20-mötets inledning. Han puttade honom på armbågen några gånger och Putin log brett och höjde ett uppskattande finger. Två kompisar som snart skulle träffas på riktigt.

När en liten grupp medier släpptes in på de båda ledarnas bilaterala möte verkade stämningen uppsluppen. Trump sa att det var en ära för honom att få träffa Putin och den ryske presidenten svarade att han var ”förtjust” över att träffa Trump.

Trump la till att han hoppades att ”positiva saker skulle ske”. Något Putin instämde i.

Insisterade på intimt möte

De satt i ett rum med vita fåtöljer, omgivna enbart att tolkarna och sina utrikesministrar. Något som dramatiskt minskade risken för läckor.

Putin lär ha insisterat på ett intimt möte vilket också gav honom ett klart övertag. Tillsammans med sin utrikesminister Sergei Lavrov har de två många års erfarenhet av det diplomatiska spelet medan både Trump och hans utrikesminister Rex Tillerson är nybörjare i sina roller.

Att mötet som var tänkt att vara en halvtimme höll på i två timmar och 16 minuter får anses anmärkningsvärt och visar att de två hade mycket att prata om och ville passa på när chansen gavs. Inte ens när Trumps rådgivare skickade in hustrun Melania för att försöka bryta mötet så ville Trump och Putin sluta. De höll på en timme till.

Putin sa efteråt att de talat om en rad olika frågor. Tillerson hävdade att Trump inlett med att ta upp den påstådda ryska inblandningen i presidentvalet.
Sannolikt för att skydda Trump från kritkk för att han inte på ett tillräckligt kraftfullt sätt ställde Putins till svars för anklagelserna.

Känsligt vara bra kompis

För Trump är det känsligt om det framstår som att han blivit alltför bra kompis med Putin.

Att den amerikanska underrättelsetjänsten säger sig ha ovedersägliga bevis för att Ryssland blandade sig i presidentvalet är en oerhörd anklagelse som borde få den amerikanske presidenten att tala klarspråk med Putin. Men Trump vill inte göra det eftersom han då tycker att han ifrågasätter legitimiteten i sin egen valseger. Tillerson sa att de båda ledarna "blickade framåt".

Detta i kombination att det pågår en särskild utredning om Trumpkampanjens eventuella inblandning i de ryska försöken att skada Hillary Clintons kandidatur gör att Trump hittills varit bakbunden i sina försök att få till bättre relationer med Ryssland. Något han lovade i valrörelsen.

En konstig situation råder där både Trump och Putin snabbt vill förbättra relationerna samtidigt som en stor majoritet i den amerikanska senaten vill skärpa sanktionerna mot Ryssland som straff för valinblandningen.

Därför var mötet med Putin en svår balansgång för Trump. Blir han för gosig mot Putin så får Trump på skallen när han kommer hem.

Ser Trump som sin chans

Putin ser Trump som Rysslands chans att åter bli insläppt i det internationella finrummet. Dörren slängdes igen i ansiktet när Ryssland annekterade Krim våren 2014 och startade kriget i östra Ukraina. Sedan dess har relationerna med västvärlden bara blivit sämre och sämre. Inte minst eftersom Putin dessutom visat upp en mer militärt aggressiv position, särskilt runt Östersjön.

Kan Ryssland få Trump av häva de ekonomiska och politiska sanktionerna skulle det betyda mycket för landets ekonomi som redan sargats svårt av det låga oljepriset.

Den fråga där förutsättningarna är bäst för någon form av enighet är kampen mot terrorismen och Islamiska Staten. Där har både Putin och Trump gemensamma intressen. Båda sidor bekräftade att de två länderna enats om en vapenvila i sydvästra Syrien. Detta trots att de stöttar olika sidor i kriget.

Återstår att se om personkemin mellan Trump och Putin i Hamburg på något sätt kommer att omsättas i en allmän upptining av relationerna.
Om det går ett utse en vinnare från det här mötet så var det Putin som fick dryga två timmar med Trump  för 30 minuter.