Jesper Söders första ord efter frisläppandet i Irak

Uppdaterad 2019-02-26 | Publicerad 2017-07-06

I går släpptes Jesper Söder efter 12 dagar i fångenskap i Irak.

Nu tackar han de som hjälpt honom – och berättar om skräckfängelset.

”Vi var 80 i samma cell, 30 var IS-sympatisörer”, skriver svensken som strider mot IS för kurdiska YPG.

I går släpptes Jesper Söder efter 12 dagar i fångenskap i Irak.

Under onsdagen bekräftade Utrikesdepartementet att Jesper Söder, 25, och en annan svensk, frisläppts efter 12 dagars fångenskap i Irak.

– Jag kan bekräfta att de båda svenska medborgarna har frisläppts, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet.

Jesper Söder från Trollhättan strider sedan drygt ett år tillbaka för den kurdiska YPG-gerillan (Folkets försvarsenheter) - och ska ha gripits tillsammans med den andra svensken och två britter vid en vägspärr i den irakiska staden Akre.

– Det handlade om att de anklagades för att olovligen hade korsat gränsen. Som jag förstår det handlar det om att när de återvände saknade de giltigt visum, säger Patric Nilsson, kansliråd på Utrikesdepartementet.

”Satt i cell med 80 andra”

Nu berättar Jesper själv om hur gruppen greps av kurdiska peshmergamilitären PDK och sattes i ett högsäkerhetsfängelse i Erbil i norra Irak.

”De satte oss i en cell tillsammans med 80 andra, varav 30 var misstänkta sympatisörer med Daesh (terrorgruppen IS) eller dömda Daesh”, skriver han på sin Facebooksida.

”Barnen blåslagna”

Enligt Jesper så skulle PDK ha sagt till dem att det svenska konsulatet varit stängt när de bett om att få prata med dem, vägrat dem en advokat - och hållit barn i 15-årsåldern fångna tillsammans med IS-terrorister.

”När röda halvmånen kom för att kontrollera fångarna så tog man ut barnen och gömde dem gud vet var”, skriver han.

”När de kom tillbaka så var de blåslagna. Vissa var Daesh, ja, men några oskyldiga.”

Jesper klagar över att ”det är inte kul att skeda med Daesh” - men känner ingen ilska efter nästan två veckor i fängelse.

”Allt är bra och jag är personligen inte sur eller arg. Mer irriterad över att alla de lögner som de dagligen intalade oss är sanning”, skriver han.

Svenskarna som sitter i
skräckfängelser

”Ett politiskt spel”

Svensken tackar alla som kämpat för honom och hans medfångar. Han tar på sig ansvaret för att inte ha haft ett giltigt visum - men menar att han snarare blivit en bricka i ett politiskt spel.

”Vi dömdes för något visumbrott. Något som räknas som p-böter i Sverige då 1000-tals inte har legitimation eller visum här och behöver inte oroa sig så länge de röstar rätt”, skriver han.

”Tyvärr har det politiska spelet mellan kurderna eskalerat senaste tiden och personer som jag har hamnat i kläm. Tråkigt men en bisarr sanning, vanligtvis brukar man se mellan fingrarna när det kommer till frivilliga som deltar i kampen mot Daesh”.

Varit nära döden

Våren 2015 anslöt Jesper Söder till de kurdiska trupperna i Syrien för att strida mot IS. Tillsammans med utrikesjournalisten Johan Fredriksson har han skrivit boken ”När världen tittade bort” om sina upplevelser.

Jesper har skjutit mot IS-krigare och varit nära döden. Sommaren 2016 sprängdes en mina och en av Jespers vänner dog. Själv skadades han svårt av splittret som borrade sig in i ansiktet och ena armen.

– Jag vill göra nytta där det behövs. Världens regeringar är alldeles för passiva, sa han till Aftonbladet när han var hemma i Sverige igen hösten 2016.