Fransmännen ändrar inte sin röst på grund av terror

Uppdaterad 2017-05-07 | Publicerad 2017-04-21

ROUEN. Många tror att terrordådet i Paris ska gynna Marine Le Pen i presidentvalet.

Men de fransmän vi träffar i Normandie tänker inte låta terrorismen påverka hur de röstar.

– Jag hade redan bestämt mig för Macron och ingen terrorist kan ändra på det, säger Marie DelaPierre.

Tillsammans med maken och dottern har hon varit och gjort några inköp i centrala Rouen, Normandie största stad en dryg timmes bilresa från Paris. Hon har en ljusblå täckjacka på sig. Solen har ännu inte värmt upp luften ordentligt.

– Man vänjer sig vid terrorismen, suckar hon och rycker på axlarna. I början var det väldigt chockerande men nu har jag blivit hårdhudad. Den har blivit en del av livet.

Hon skulle ha gått och lyssnat på mittkandidaten Emmanuel Macron som egentligen skulle ha talat här idag men liksom de flesta av de ledande presidentkandidaterna ställde han in alla valaktiviteter.

– Kanske fanns det risk för ett attentat. Men jag hade gått ändå. Man måste fortsätta leva sitt liv som vanligt. Annars vinner terroristerna.

Splittrade familjer

Marion Lacaille är grönsakshandlare på stadens öppna matmarknad där kommersen pågår som vanligt. I lådor på bordet framför honom ligger tjock, färsk sparris, meloner, jordgubbar och annan frukt.

– För mig ändrar attentatet ingenting. Men kanske låter sig känsliga personer påverkas, säger han och lägger upp en stor näve sparris.
Det faktum att "bara" en polis dog tror han gör att dådet ganska snart glöms bort.

– På något sätt är det antalet offer som räknas. Många döda får mycket större effekt.
Politiskt är hans familj minst sagt splittrad. Hustrun röstar på Marine Le Pen medan han själv lägger sin röst på Jean-Luc Mélenchon, extremvänsterns kandidat som utom i EU-frågan ofta är raka motsatsen till Le Pen.

– Vi har löst motsättningen genom att aldrig prata politik hemma, säger han och skrattar.
En sak har han och hustrun dock enats om. Att Frankrike måste ha bättre koll på sina gränser.

– Att terroristen som körde lastbilen på julmarknaden i Berlin kunde resa över fyra gränser när han samtidigt var Europas mest efterlysta person är inte rimligt.

Demokratin blivit viktigare

Precis bakom hans stånd löper en cementpelare upp i luften med ett vitt kors högst upp. Ett minnesmärke över platsen där Frankrikes frihetshjältinna Jeanne D´Arc brändes på bål av britterna. Hon används ofta i Nationella Frontens nationalistiska propaganda.

Gågatan i Rouen är full av människor, liksom uteserveringarna. Här märks ingen rädsla. Ändå är det ofrånkomligt att attentatet i Paris påverkar presidentvalet på ett eller annat sätt. Några som inte tänkt gå och rösta kanske gör det nu för att demokratin blivit viktigare. Några av de 30 procent som ännu inte bestämt sig kanske fått en knuff i någon riktning.

Paul Bellangers står och röker en cigarett utanför restaurangen där han jobbar extra när han är tillfälligt hemma från sina studier i Finland. Runtom breder ett gammalt torg ut sig med historiska korsvirkeshus, som ett levande museum.

– Jag vill gärna se hårdare tag mot terroristerna men inte genom att stänga gränserna, säger han. Att jag kan plugga i ett annat land beror ju på att Europa är öppet. Det vill jag inte ändra.
21-åringen är övertygad om att attentatet i Paris gynnar Marine Le Pen.

– Klockrent, slår han fast. Hon kommer att vinna röster på det men inte tillräckligt många för att kunna bli president i den andra valomgången.

I bilradion på vägen hit har vi hört hur både Le Pen och Fillon i tal till nationen kräver hårdare tag för att stoppa nya terrordåd.

Le Pen är i princip beredd att gå hur långt som helst. Fillon vill hålla sig inom lagens råmärken men straffa terroristerna hårt. Mildast är liberalen Emmanuel Macron som hävdar att han har lösningar på hur nya terrordåd ska stoppas men inte lägger fram några konkreta åtgärder och inte ropar på hårdare tag.

Paul Bellangers tror inte på Le Pens krav att alla de 10 000 misstänkta terrorister som finns på polisen särskilda lista Fiche S ska utvisas.

– Det är bättre att låsa in brottslingar än att utvisa dem. Då kommer de bara tillbaka. Han som sköt polisen borde aldrig ha släppts. Han var uppenbart farlig för sin omgivning.

– Sen är frågan om massutvisning ens är genomförbar. Se hur Trump försökte hindra muslimer från att resa in i USA och misslyckades.

Röstar på den minst dåliga

Vi kör med bilen på småvägar genom Normandies böljande, vackra gröna kullar och hamnar hos bonden Emmanuel Letellier. Han livnär sig på en kombination av mjölkkor, produktion av cider och calvados.
Inne i den mörka ladan har han hjälp av sin pappa och två sönder som fortfarande går i skolan men som nu har påsklov och därför kan hjälpa till.

De har precis fyllt en massa gröna flaskor med cider och försett dem med kork och en bit metalltråd. Själv står han i en fläckig grön arbetsoverall och sorterar flaskorna. Terrorism är ingenting han oroar sig för i det dagliga livet och inget som fått honom att ändra sin röst.

– Det är sånt som händer i storstäderna. Mitt stora problem är de sociala avgifterna som gör det omöjligt för mig att anställa någon fast jag skulle behöva.

Han lägger händerna över bröstet.

– Det finns inte en enda av de elva kandidaterna som jag verkligen har lust att rösta på. Jag röstar för den minst dåliga och det blir Fillon.

Doften av jäst äppeljuice blir allt tydligare ju längre vi står i ladan. Calvadosbonden får fundera en stund på frågan om vad man bör göra med misstänkta terrorister.

– Vill de göra oss illa så lyckas de, säger han en aning uppgivet. Kanske borde vi hållit oss borta från Syrien. Europa måste hitta en lösning på konflikten ihop med Ryssland. Vi kan inte lösa terrorhotet själva. Hela Europa måste gå ihop.