IS omringat i Aleppoprovinsen

Publicerad 2017-02-06

Rebelltrupper nära al-Bab.

Terrorgruppen Islamiska staten har förlorat sitt sista fäste i staden al-Bab i Aleppoprovinsen.

Samtidigt har människor börjat flytta tillbaka till östra Aleppo, som evakuerades i slutet på förra året efter att regeringen tagit kontrollen.

– Självklart har vi hoppet kvar, säger Aleppobon Umm Hussein, intervjuad av brittiska BBC.

Syriska regeringstrupper och dess allierade tog under söndagen kontrollen över staden al-Bab, nordöst om Aleppo, som räknas till Aleppoprovinsen. Närmandet innebär att IS sista fäste i provinsen är omringat, och att Assadregimen kan fira ytterligare en seger efter att i december ha vunnit sin största strategiska strid sedan krigets början 2011 - den om östra Aleppo.

– al-Bab är nu helt belägrat av regimen från södra sidan, och turkiska styrkor och rebeller från öst, nord och väst, säger Rami Abdelrahman, chef för oppositionella exilgruppen Syriska människorättsobservatoriet för mänskliga rättigheter till nyhetsbyrån AFP.

Tog över huvudleden

Genom att regeringstrupperna i helgen tog kontrollen över den huvudled som går mellan al-Bab och Raqqa, som IS utnämnt till kalifatets huvudstad, har terrorgruppen förlorat tillgången till al-Bab, fortsätter Abdelrahman.

Att turkiska och syriska styrkor samstrider hör inte till vanligheterna, parterna har historiskt hållit sig på var sin sida om kriget i Syrien. Men turkiskt luftvärn har sedan i januari bombat kring al-Bab, som ligger 25 kilometer från den turkiska gränsen, tillsammans med Assad-allierade ryska trupper. Det gemensamma avancemanget ska ses i ljuset av att den syriska regeringen tog kontrollen över östra Aleppo, den evakuering och bräckliga vapenvila som slöts i december och de fredssamtal som i januari ägde rum i Kazakstan, arrangerade av Turkiet och Ryssland.

Fortfarande mycket instabilt

Nya fredssamtal, den här gången ledda av FN, ska hållas i Geneve den 20 februari. Men situationen i Syrien är fortfarande mycket instabil.

I helgen pågick bland annat strider i Homsprovinsen mellan IS-krigare och regeringstrupper. Det avancemang som koalitionsgruppen av USA-backade kurdiska, arabiska och kristna styrkor utlovat mot Raqqa har lett till hårda strider omkring staden men ännu inga större vinster för gruppen.

Och tiotusentals människor som flyttar tillbaka till östra Aleppo, nu när stridigheterna lagt sig, lever utan vatten och el i det som brittiska BBC beskriver som en ”pulveriserad” stad.

Stadsdelen Shaar efter ett bombanfall i november 2016.

”Här vi vill vara”

– Inget är bättre eller vackrare än vårt hem. Det är här vi vill vara i goda eller dåliga tider, säger Abu Hussein, en man i 50-årsåldern, till BBC:s reporter som besökte östra Aleppo i slutet av januari.

Han och hustrun, som kallar sig Umm Hussein, är två av de närmare 40 000 som enligt FN flyttat tillbaka till ruinerna. Området där de bor, Shaar, är ett av de fattigaste i östra Aleppo, och inte en enda av de betongbyggnader som står kvar är intakt, enligt BBC.

400 000 internflyktingar

UNHCR:s koordinator i Syrien Sajjad Malik har uppgett att förstörelsen är ”enorm”.

– Återuppbyggnaden kommer att ta mycket lång tid, sa han till kanadensiska CBC News i januari.

Större delen av de som evakuerades i december kördes till tillfälliga flyktingområden i västra Aleppo, där regeringen under längre tid haft kontroll och striderna varit något färre. Malik uppger för CBC News att 1,5 miljoner människor nu bor i Aleppo, som en gång i tiden var en mångmiljonstad. Av de ska 400 000 personer ha blivit internflyktingar i sin egen stad under det snart sex år långa inbördeskriget.

Följ ämnen i artikeln