Experten om Kinberg Batras lapp: ”Kan lika gärna gräva ner den i skogen”

Publicerad 2024-03-28

Anna Kinberg Batra.

Anna Kinberg Batras agerande strider mot grundlagen och kan vara korruption, enligt Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Att hänga upp en lapp i receptionen kan inte klassas som att informera allmänheten om ett jobb, menar han.

– I så fall kan man ju gräva ner en lapp i skogen också. Vem som helst får gå och gräva i skogen efter utlysningar, säger han.

Aftonbladet avslöjade igår att Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholm, har anställt en nära vän som planeringschef. Ingen annan än vännen sökte tjänsten och jobbet utannonserades ingenstans – förutom på en lapp i länsstyrelsens reception.

Anna Kinberg Batras och länsstyrelsen i Stockholms agerande är inte förenligt med vad som står i anställningsförordningen, som regleras i grundlagen. Det menar Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet.

– Man ska informera så att folk som är intresserade och lämpade kan söka tjänsten. Det har myndigheten inte gjort. Allmänheten är ju inte i receptionen på länsstyrelsen, säger Lundin.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

”Otroligt slump” att kompisen är mest lämpad

Men allmänheten har möjlighet att ta sig till receptionen, är det inte tillräckligt?

– Det betyder ju att om du är intresserad av ett länsstyrelsejobb så måste du vara på resande fot hela tiden, åka runt till alla våra länsstyrelser och titta efter lediga jobb. Det är inte ett rimligt resonemang. Det bör finnas en ambition på en statlig myndighet att faktiskt få den bäst lämpade personen. Det är ju en otrolig slump att myndighetschefen känner den som är mest lämpad.

Olle Lundin anser att förfarandet kan vara korruption.

– Korruption innebär att man utnyttjar sin offentliga makt till att ge någon eller sig själv en förmån. Det är inte helt ovanligt att vi ser det hos statliga myndigheter.

Kommer det här få några konsekvenser?

– Nej. Det är ett brott mot reglerna, men om du undrar om det händer något mer, eller om någon kommer att utreda det, så är svaret nej. Det är först när det blir ett brott i straffrättslig mening som någon börjar utreda det.

Anna Kinberg Batra och civilminister Erik Slottner (KD).

Ställer inte upp på intervju

Aftonbladet har upprepade gånger försökt få en intervju med Anna Kinberg Batra. Hon svarar inte i telefon eller på sms, kommunikationschefen på länsstyrelsen säger att hon är otillgänglig. På torsdagen sökte Aftonbladet även Kinberg Batra i Tessinska palatset i Gamla stan i Stockholm, där landshövdingen har sitt kontor.

Ingen svarade på porttelefonen. Efter en stund kom en man ut, han ville inte svara på om Kinberg Batra var på kontoret eller inte.

– Du får vända dig till kommunikationsavdelningen, sa han.

Kommunikationschefen Jonas Johansson säger att frågor som rör anställningen ska besvaras av länsstyrelsens chefsjurist, men det kan ske först i nästa vecka.

En landshövding är den högsta chefen för en länsstyrelse. Civilminister Erik Slottner (KD) är ansvarigt statsråd över länsstyrelserna. Aftonbladet har sökt honom för en kommentar om Anna Kinberg Batras agerande, men han ställer inte upp på intervju.

– Vi hänvisar till länsstyrelsen i Stockholm. De är de som har haft den här processen, säger hans pressekreterare Samuel Dalevi.

Olof Svensson