Polen: Minst 3 procent på försvar i Nato

TT-AP

Publicerad 2024-03-13

Polens president Andrzej Duda, till höger, vill se Natoländerna ska lägga mer pengar på försvaret i sina länder.

Polens president Andrzej Duda begär att Sverige och andra medlemsländer i Nato ska lägga motsvarande minst 3 procent av BNP på försvaret – 1 procentenhet mer än det nuvarande målet för Nato och Sverige.

Duda, som var på besök hos USA:s president Joe Biden i Vita huset tillsammans med premiärministern Donald Tusk, sade att kriget i Ukraina visar att USA är Natos viktigaste garant för säkerheten.

– Men andra i alliansen (Nato) måste ta större ansvar för den gemensamma säkerheten, sade Duda vars land lägger 4 procent av BNP på försvaret och tillade:

– Två procent var lämpligt för tio år sedan. Men nu krävs 3 procent för att svara mot Rysslands fullskaliga krig just bortom Natos östra gräns.

Joe Biden kommenterade inte Dudas krav om ökade krav på försvarsutgifter men sade att det inte finns någon starkare kraft i världen om Nato står enat.

En talesman för det amerikanska utrikesdepartementet, Matthew Miller, gav dock en antydan om den amerikanska regeringens syn på att höja målet från 2 procent.

– Första steget är att alla länder kommer upp till 2 procent, och vi ser förbättringar på den punkten, sade Miller och tillade att det går före diskussioner om att höja målet.

I Sverige har försvarsminister Pål Jonson (M) bedömt behovet till 2,5 procent av BNP och Centerpartiet vill sikta mot 3 procent. Nu är försvarsbudgeten på cirka 2 procent.

Tre procent av BNP skulle för Sveriges del innebära flera tiotals miljarder kronor mer i försvarsanslag.

Följ ämnen i artikeln