Uppgifter: Fem dåd på kort tid kopplas till Foxtrot

Kopplingar till fritagning av Delta gym-mördaren

Publicerad 2024-02-06

Poliser på plats i Strängnäs under natten mot tisdag.

Fem sprängdåd på kort tid kopplas till Foxtrot, enligt Aftonbladets uppgifter.

I området där det sprängdes i morse bor en person som figurerar i utredningen kring fritagningen av Delta Gym-mördaren Frunze Saghatelyan.

– Man kan inte utesluta att det kan bli värre, säger polisens operationsledare Johan Andersson.

Tisdagens sprängning i Strängnäs misstänks ha koppling till Foxtrot, enligt Aftonbladets uppgifter.

Offentliga handlingar visar att en person boende i området där det sprängdes förekommer i en utredning gällande fritagningen av 17-årige Frunze Saghatelyan förra året.

Frunze Saghatelyan är dömd för mordet på ordningsvakten Fredrik Andersson på Delta Gym och har kopplingar till Bronätverket och Foxtrot, enligt polisen.

Den boende på adressen är en ung man som inte själv har varit misstänkt för medhjälp till fritagningen. Däremot har polisen sett att mannen lämnat en bil till Frunze Saghatelyan och hans medhjälpare.

Dådet i natt är det femte sedan förra veckan som kan kopplas till Foxtrot-konflikten, enligt Aftonbladets uppgifter.

Flera dåd i landet

  • Den senaste bombvågen drog igång den 29 januari. Då larmades polisen om en detonation i ett villaområde i Sandviken. Enligt uppgifter till flera medier kan dådet kopplas till Foxtrot.
  • Nästa sprängning med koppling till Foxtrot skedde i Sundbyberg i fredags. Enligt uppgifter ska dådet ha varit riktat mot Rawa Majids ”bombmakare” – en 26-årig man som sedan en tid tillbaka avtjänar ett flerårigt fängelsestraff för ett flertal dåd.
  • På söndagen inträffade en sprängning i Gävle. En 21-årig Foxtrot-man, som är aktuell som huvudman i en rättegång, har tidigare varit skriven på den drabbade adressen. En släkting till mannen ska fortfarande stå skriven i flerfamiljshuset där explosionen skedde.
  • Under natten mot måndag inträffade en explosion vid ett flerfamiljshus i Handen i Stockholm. På adressen bor en ung man som nyligen häktades i utredningarna av ett mord och två mordförsök med koppling till Foxtrot-konflikten, enligt uppgifter.

”Utspritt geografiskt”

Varför antalet sprängdåd ökar igen är oklart.

Johan Andersson, operationsledare på polisens särskilda insats Frigg, säger att dåden är mer geografiskt utspridda nu jämfört med tidigare.

– Det är för tidigt att svara på vad det beror på. Det har absolut varit lugnare ett tag i Stockholmsområdet, men på en nationell nivå har det hänt lika mycket under början av 2023 som i början av 2024. Men nu har det varit mer utspritt, både i geografi och tid, säger han.

Han säger att polisen ser kopplingar mellan en del av händelserna, men också att man jobbar brett och att de inte vill utesluta något.

– Det som sker ligger inom ramen för det förväntade. Vi gör såklart en massa saker för att sätta det i samband för att ta reda på det som hänt, och man kan inte utesluta att det kan bli värre. Vi utesluter ingenting, vi tittar på det i både lokal, nationell och internationell kontext, vi vill inte begränsa oss.

Rawa Majid.

Följ ämnen i artikeln