Amerikanska paniken inför toppmötet: Undvik Putin till varje pris

Publicerad 2022-10-20

Relationen mellan Ryssland och USA har slagit i botten efter invasionen av Ukraina.

På toppmötet G20 på Bali i november kan de två presidenterna mötas.

Nu tar Vita huset fram en minutiös plan för att se till att det inte händer.

I mitten av november samlas världsledare på Bali för toppmötet G20. På mötet deltar presidenter och premiärministrar för några av världens största ekonomier, bland dem USA och Ryssland.

Men det bäddar för spänd stämning. På mötet väntas nämligen både Joe Biden och Vladimir Putin delta.

Årets möte sker när relationen mellan de två stormakterna nått kalla kriget-nivåer. Inget officiellt möte mellan de två länderna är bokat och enligt amerikanska medier vill Vita huset till varje pris även undvika någon form av möte mellan presidenterna.

Vladimir Putin och Joe Biden skakade hand när de senast träffades i juni 2021. Nu försöker Vita huset skapa en plan för hur de båda inte ska träffas.

Därför pågår nu ett intensivt arbete för att se till att Biden inte deltar i samma möten som Putin, fastnar på samma bild som honom och inte råkar springa in i honom i någon korridor.

Men presidenterna kommer troligtvis att vistas i samma rum för minst ett större möte den 15 och 16 november.

Joe Biden har sagt att han inte har några som helst planer på att träffa Vladimir Putin, en person som han kallat för både mördare och krigsbrottsling efter invasionen av Ukraina.

– Jag har inga intentioner om ett möte med honom, men om han kom till mig under G20 och sa att han vill prata om att släppa Griner (en amerikansk basketspelare som sitter fängslad i Ryssland reds. anm.), så skulle jag träffa honom men det skulle bero, sa han i en intervju med CNN förra veckan.

Amerikanska basketspelaren Brittney Griner i rättssalen i Chimki utanför Moskva i augusti 2022.

Vilket slags välkomnande den ryske presidenten kommer att få på mötet är oklart. Bland G20-länderna ingår bland andra Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Kanada, Mexiko, Kina, Turkiet, Sydkorea och Brasilien. Även EU ingår.

Och många tror att de flesta västerländska ledare kommer att göra som Biden och undvika Putin. I somras vägrade flera utrikesministrar att ställa upp på ett traditionsenligt ”familjefoto” tillsammans med den ryska utrikesministern Sergej Lavrov, något som ska ha varit den amerikanska utrikesministern Anthony Blinkens initiativ.

Då stormade också Lavrov ut från ett möte efter att han pressats om kriget i Ukraina. Inför det kommande mötet på Bali har han dock sagt att Ryssland är öppna för samtal med USA – om USA tar initiativet.

Senaste samtalet mellan Biden, på skärmen, och Putin, till höger, var i december 2021.