Förtvivlan vänds till hopp hos Moderaterna

Johanna Ekström/TT

Anja Haglund/TT

Tobias Österberg/TT

Uppdaterad 2022-09-12 | Publicerad 2022-09-11

– Jag står redo för att skapa en ny och handlingskraftig regering för hela Sverige och för alla medborgare, säger moderatledaren Ulf Kristersson på valvakan.

Först besvikelse, sedan ju längre kvällen gick – allt större hopp. Moderaternas valkvällsrysare kan vara på väg att sluta med ett maktskifte.

– Jag står redo för att skapa en ny och handlingskraftig regering för hela Sverige och för alla medborgare, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Precis som för fyra år sedan stod han på podiet och pratade om ett regeringsskifte.

En stor skillnad finns dock nu jämfört med 2018 när de rödgröna hade ett preliminärt övertag gällande antalet mandat:

Nu när drygt 6 100 av 6 578 valdistrikt är sluträknade ser högerblocket ut att ha ett grepp med 1-3 mandats övervikt. Mindre än en procentenhet skiljer dock blocken åt och ingenting är definitivt klart, något som Kristersson också påpekar.

– Nu har väljarna sagt sitt. Vi har ett preliminärt resultat först på onsdag men vi har gjort precis allt vi kan, säger han och fortsätter:

– Jag vill be er om tålamod. Resultatet måste fastställas.

Kraftiga svängningar

Då hade han, precis som hela partiet, upplevt en kväll med kraftiga svängningar. Först rejäla bakslag men ju längre kväll, desto mera glädje och hopp om ett regeringsskifte.

Detta samtidigt som partiet nu ser sig frånsprungna av Sverigedemokraterna som går om Moderaterna som Sveriges näst största parti med preliminärt 20,7 procent jämfört med Moderaternas 19,0.

Har gått om

– Man ska inte överdriva detta om det nu blir ett maktskifte, säger Benjamin Dousa, vd för borgerliga tankesmedjan Timbro till SVT, om att SD nu verkar bli större än Moderaterna.

– Det viktiga nu är det här sista mandatet studsar över. Utlandsrösterna har inte räknats ännu, det kan bli det som avgör.

Maria Malmer Stenergard, partiets migrationspolitiska talesperson, är inne på samma linje:

– Efterhand som man räknat flera distrikt så har vi sakta tickat upp vilket gör att man ler lite mer. Det är dock stenhårt. Mitt enda fokus är att vi kan byta ut den här socialdemokratiska regeringen.

Följ ämnen i artikeln