Space X-raket lyfte från USA – med ryss ombord

TT-AP

Publicerad 2022-10-05

För första gången på 20 år har en rysk kosmonaut åkt ut i rymden från amerikansk mark. Målet är den internationella rymdstationen ISS.

– Vi är så glada att få göra det här tillsammans. Spasibo! säger ryska Anna Kikina från rymden.

Anna Kikina, den enda kvinnliga kosmonauten, var en av de fyra personer ombord på den Space X-raket som under onsdagen lyfte från Cap Canaveral i Florida, med destination ISS.

De andra tre är amerikanerna Josh Cassada och Nicole Mann samt japanen Koichi Wakata, den ende i kvartetten som varit ute i rymden tidigare.

– Så häftigt! Det har varit en lugn resa hit upp. Nu har ni tre nykomlingar som är rätt så glada över att få sväva fritt i rymden, säger Mann efter att raketen tagit sig utanför jordens atmosfär.

Att sväva i rymden får de vänja sig vid, de beräknas nå ISS strax före midnatt torsdag kväll, svensk tid. Och där ska de stanna i fem månader, till mars nästa år.

Ett utbytesprogram

Att en rysk kosmonaut åker med en amerikansk raket just nu, under kriget i Ukraina och de sanktioner som införts mot Ryssland, är mindre dramatiskt än det verkar, enligt amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

Anna Kikina ingår i ett utbytesprogram där en amerikansk astronaut, Frank Rubio, åkte till ISS med en rysk raket, uppskjuten i Kazakstan för två veckor sedan.

Utbytet sker bland annat för att säkra ett fortsatt samarbete om ISS, som Ryssland lovat vara kvar i åtminstone 2024 ut.

”Riktigt häftigt”

Ryska kosmonauter slutade åka till rymden med amerikanska raketer sedan katastrofen 2003, då rymdfärjan Columbia med sju personer ombord bröts sönder vid återinträdet i jordatmosfären.

De amerikanska astronauterna på Space X-raketen säger att alla fyra ombord ser bortom krig och politik och vill vara ett föredöme för samarbete.

– Och det är riktigt häftigt att se hur ett gemensamt mål som en rymdstation genast förde oss samman, säger Mann.