Rädslan sprider sig för en ljummen kväll över Dalälven – fruktar ”myggdisco”

Publicerad 2023-08-30

Översvämningar och en regnig sommar har gett myggrekord i nedre Dalälven.

Men det kan bli betydligt värre – allt som behövs är en ljummen kväll.

– Då har vi inte mycket och se fram emot, då tycker jag man ska vara någon annanstans de närmaste månaderna, säger Jan Lundström som bekämpar myggen.

Det började med en översvämning i våras som tog myggbekämparna på sängen.

– Det har vi aldrig varit med om förut. Vattnet brukar gå upp och sen ned som en pannkaka, så att vi kan bekämpa mygglarverna. Men nu steg det rejält med flera decimeter och täckte helt nya områden. Vi blev utlovade en varm och torr sommar som 2018 – kyss mig där bak, så blev det inte, säger Jan Lundström, verksamhetschef på Nedab, som bekämpar myggen.

För att stoppa övervämningsmyggen vid nedre Dalälven riktar man in sig på larverna. Man lägger ut briketter täckta med små kristaller – mer känt som Vectobac. När larverna äter kristallerna sätts en reaktion igång som slutar med att magen spricker och larven dör.

– När vi riktar in oss på larverna blir det oerhört säkert. Det är som ekologisk kirurgi.

Nya områden

Men när översvämningarna blev värre än vanligt kläcktes larverna på helt andra ställen än de brukar.

– Så här sitter vi och kan inte fortsätta bekämpa. Våra positioner stämmer inte längre. Då tvingas vi släppa en massa larver. De ligger på för djupt vatten. Det kändes som ett stort misslyckande.

Läs också: Billiga myggskrämman bäst i test

Dessutom kom ytterligare en översvämning kort efter. Myggfällorna fylldes upp snabbt.

– Det gav en enorm produktion. När vi mätte i områden där vi inte bekämpar landade på vi 65 000 mygg i en fälla. Vi var tillbaka till år 2000 när vi började bekämpa myggen. Det har aldrig varit sådana här mängder, det var otroligt, säger Jan Lundström.

För att sätta det i perspektiv: 5 000 anses vara stora myggproblem och när det passar 10 000 i en fälla är det olidligt för människor.

En veckas skörd under myggsäsongen 2021. I år är det betydligt värre.

Slut på Vectobac

Men det blev värre – stormen Hans drog in över landet och sommaren regnade bort. Perfekt väder för myggen.

– Det skapade en massa pölar i områden där vi inte har bekämpningstillstånd. Det kan vi inte hantera, jag kan inte ens förstå hur vi ska kunna hitta alla pölar innan det är för sent. Vanligtvis förökar de sig i de stora översvämningsområdena, det här var helt nytt.

En olycka kommer sällan ensam, strax var det dags för en ny översvämning och Vectobacen – bekämpningsmedlet – var nästan slut. Man fick laga efter läge.

– Vi skulle ha bekämpat 4 000 hektar, men det blev bara 2 000. Vattnet bara stack. Det var den största översvämning vi någonsin sett.

Problemen i Dalälven riskerar att spridas till övriga landet, tror myggbekämparen Jan Lundström.

Fruktar ”myggdisco”

Här står vi nu, flera översvämningar och regnoväder senare. Mygglarver kläcks runt om hela nedre Dalälven.

– De ligger där och puttrar fram. Någon gång kring nästa vecka tror jag de flyger.

Nu ställs allt hopp till vädergudarna. Den stora skräcken är en ljummen kväll.

– Mygghonorna riskerar inte livet på att försöka suga blod om de inte parat sig. Så om de inte har något härligt myggdisco där ute i Dalälven en varm skön kväll med hög fuktighet då blir det ingen parning. Då sticks de inte.

Så vad händer om det blir en ljummen kväll och myggdisco?

– Då har vi inte mycket och se fram emot, då tycker jag man ska vara någon annanstans de närmaste månaderna.

I år försvinner myggen när frosten kommer, men mygginvasioner är något som kommer bli vanligare i framtiden, tror Jan Lundström. Inte bara kring nedre Dalälven.

– Ser man på klimatprojektionerna så förväntar man sig att höstarna kommer bli allt längre och varmare. Det man kommer får vänja sig vid är nog att de kommer börja dyka upp på nya platser runt om i landet. Jag tror att den redan har etablerat sig på nya ställen i år som man inte tänkt på förut. Nu tar den sin chans att sprida ut sig.

Följ ämnen i artikeln