Sjukhuset efter Adils död: Beklagar om de inte är nöjda

Publicerad 2023-11-21

I en hemlig inspelning säger en läkare på Sahlgrenska att vissa saker kunde gjorts bättre inom sjukvården när Adil, 8, dog.

Läkaren anklagade även en familjemedlem för att inte lita på svenska myndigheter.

– Om de har synpunkter och frågor är de välkomna att höra av sig till oss, hälsar chefsläkaren via sjukhusets presstjänst.

Adil, 8, avled i mars förra året efter ett fall från ett berg på en skolgård i Biskopsgården i Göteborg.

I snart ett och ett halvt år har pojkens anhöriga letat efter svar på hur det kunde sluta så här.

Sahlgrenska Universitetssjukhusets egen utredning slår – i likhet med Göteborgs stads slutsats – fast att allt gått rätt till.

Aftonbladets granskning har dock visat på flera brister. Bland annat har viktiga uppgifter om vilken höjd pojken ramlat från ändrats i journalerna. Fram till hans hjärtstillestånd stod det att han snubblat i en slänt, vilket inte är sant. Mamman, som försökte förklara detta för personalen, fick ingen tolk förrän Adils liv inte längre gick att rädda.

Trots en allvarlig skallskada, som ledde till hans död, fick Adil inte en av de två lediga sängplatser som fanns på neurointensiven på Sahlgrenska den här dagen, visar Aftonbladets granskning.

Dessutom kan det ha funnits brister i övervakningen efter att pojken sederats med medlet propofol inför sin andra röntgen. Enligt mamman hade han inga reflexer när han låg på sitt rum efter röntgen.

”Har agerat korrekt”

Normalt sett ska en patient vakna inom 10-20 minuter efter sedering med propofol, men Adil kan ha legat medvetslös i över en halvtimme medan hjärnan svällde upp och ströp cirkulationen, vilket till slut ledde till hjärtstillestånd.

Sahlgrenska Universitetssjukhuset vill inte ställa upp på någon intervju och skickar endast korta skriftliga svar.
”Berörda verksamheter på Sahlgrenska Universitetssjukhuset har noggrant genomlyst händelseförloppet och bedömer att man agerat korrekt under hela förloppet”, skriver chefsläkare Anneli Fagerberg via sjukhusets pressavdelning.

Men i en inspelning som en anhörig gjort medan Adil fortfarande låg i respirator säger en läkare att han gått igenom journalerna och att det kan ha funnits enstaka brister.

– Det här är den sjukvård vi har. Jag är medveten om att det finns brister, hörs läkaren säga.

När en anhörig tog upp flera av bristerna svarade läkaren, i en hemlig inspelning som Aftonbladet tagit del av, att familjen – som har somaliskt ursprung – inte litar på svenska myndigheter.

”Beklagar att de inte är nöjda”

Sahlgrenska och Östra sjukhuset, som ingår i samma organisatoriska enhet, vill med hänvisning till sekretesskäl inte kommentera händelsen med läkaren.

”Sahlgrenska Universitetssjukhuset har haft möten och dialog med de anhöriga och vi beklagar om de inte är nöjda med vården. Om de har synpunkter och frågor är de välkomna att höra av sig till oss”, säger chefsläkare Anneli Fagerberg.

Varken Sahlgrenska sjukhuset eller Östra sjukhuset har anmält sig själva efter det inträffade.