Världsledare eller tonårspojkar?

När Donald Trump försöker överträffa Kim Jong-un i hotfulla utfall känns det som USA kan vara på väg att gå i Nordkoreas fälla och föra världen farligt nära ett kärnvapenkrig.

Det räcker med att världen måste stå ut med en oberäknelig "galning". Vi behöver inte en till.

De två låter som tonårsgrabbar som slåss om att vara skolgårdens tuffing. Problemet är att båda är ledare för nationer som förfogar över kärnvapen och hotar att använda dessa.

Världen har de senaste årens tvingats vänja sig vid Kim Jong-uns verbala hot, framförallt mot USA. Hot som gång på gång visat sig vara mycket snack och väldigt lite verkstad. Tidigare amerikanska presidenter, möjligen med undantag för George W Bush har inte utåt låtit sig provoceras av Nordkoreas svulstiga retorik.

Trump har återigen svårt med impulskontrollen eller så vill han pröva en helt ny taktik. Att höja insatserna ytterligare.

Trumps språkbruk påminner väldigt mycket om Kim Jong-uns eget. Denne har tidigare hotat med att förinta USA " i ett hav av eld". Nu säger Trump att USA kommer att svara med "eld och ursinne, en rå styrka vars like världen aldrig tidigare skådat".

Stöddig

Är det så ledaren för den fria världen ska uttrycka sig? Och vad händer om Trump inte är beredd att leva upp till sitt hot?

Jag kan tänka mig att Trump är alltmer frustrerad och ilsken över att en stöddig 30-åring från ett fattigt land på andra sidan jordklotet har mage att utmana och hota USA. Men där tidigare presidenter hållit huvudet kallt låter han ilskan flöda öppet och dras med i Kim Jong-uns spel.

Det kan innebära en farlig upptrappning där hoten avlöser varandra och bildar en svårstoppad spiral där någon av parterna till slut tar till militärt våld och i värsta fall utlöser ett kärnvapenkrig.

Trump och världen står onekligen inför ett mycket svårlöst problem. Hur förhindra att Nordkorea blir en fullfjädrad kärnvapennation men kapacitet att slå till mot USA och andra länder?

Expertisen överraskad

Trumps färska hot ackompanjeras av nya uppgifter från den amerikanska underrättelsetjänsten om att Nordkorea redan lyckats tillverka kärnvapen tillräckligt små för att placeras i en raket. En utveckling som expertisen tidigare trott skulle ta 5-10 år. Samtidigt råder stor osäkerhet om hur långt det slutna landet egentligen nått.

Påståendet kan vara ett sätt för den amerikanska militärapparaten att överdriva hotet för att få Trump att agera. På samma sätt som den målade upp ett falskt kärnvapenhot från Iraks förre diktator Saddam Hussein.

Men om uppgifterna stämmer är det onekligen dåliga nyheter för världen. De innebär också att det är Trump som måsta hantera det hot som full nordkoreansk kärnvapenkapacitet innebär. En utveckling han kallat oacceptabel.

Är det värt ett nytt Koreakrig eller ett kärnvapenkrig för att stoppa den oberäkneliga regimen i Pyongyang?

Svårt val

Sannolikt är det mellan krig och acceptans av Nordkoreas kärnvapen som Trump måste välja. Var så säker på att USA:s militär överväger om de kan slå ut diktaturens kärnvapen i en massiv attack.

Sanktioner har inte fungerat hittills och även om de nya som antogs av FN:s säkerhetsråd den gångna helgen är rekordtuffa så är hoppet inte stort om att de ska få Nordkorea att överge kärnvapenambitionerna.

Kim Jong-un såg hur USA störtade Saddam Hussein från makten 2003 och sedan med hjälp av Nato gjorde sig av med Libyens diktator Moammar Gaddafi.

Kim ser kärnvapen som Nordkoreas och sin personliga livförsäkring. Bara kärnvapen är tillräckligt avskräckande för att få USA att avstå från att försöka störta regimen.

Inte korkad

För Nordkorea är kärnstridsspetsarna ett defensivt vapen, inte ett offensivt. Kim Jong-un är sannolikt inte så korkad att han oprovocerat skulle försöka attackera USA eller någon annan. Hans verbala hot är främst ett sätt att få omvärlden att acceptera Nordkorea som kärnvapennation och stärka sin image på hemmaplan.

Donald Trump är ledare för världens militära supermakt. Om han uttalar hot som han inte är beredd att backa upp drar han undan mattan på sig själv. Att uttala hot kan göra att han känner sig tvungen att agera för att rädda sitt och USA:s ansikte.

Nordkorea utgör ett av världens just nu allvarligaste och mest komplexa säkerhetshot. Det känns inte överdrivet tryggt att den som ska lösa det är Donald Trump.