Nyheter

Stena Impero kvar – fortsatt oklara besked

avTT

Foto: AP/TT
Brittiskflaggade Stena Impero i hamnen Bandar Abbas. Arkivbild.

Beslagtagandet av den svenska tankern Stena Impero har hävts, uppger Irans utrikesdepartement. Men en utredning gällande "några av dess överträdelser" fortgår, skriver Abbas Mousavi, talesperson för departementet, på Twitter.

Om beskedet innebär att Stena Impero, som seglar under brittisk flagg och beslagtogs av Irans revolutionsgarde i juli, är ett steg närmare att få lämna Iran är dock oklart.

I söndags meddelade Iran att oljetankern var fri att lämna hamnen Bandar Abbas där den varit sedan den beslagtogs. Men inget har hänt hittills enligt företagets vd Erik Hånell som fortfarande väntar på besked.

"Vi vet inte var i processen från att beslutet tagits till att ordern att släppa fartyget av hamnmyndigheterna fastnat. Detta har vi väntat på sedan i söndags", skriver han i ett sms till TT.

Iran har sagt att oljetankern befann sig på iranskt vatten när den beslagtogs, vilket Storbritannien och Stena Bulk har bestridit. Enligt Iran beslagtogs fartyget på grund av brott mot sjöfartslagar.

Vad Irans utredning och anklagelser mot Stena Impero handlar om vill Erik Hånell inte spekulera i.

"Jag vill inte spekulera i vad den säger så länge vi inte vet vad som ligger bakom i form av en direkt anklagelse mot rederiet och fartyget", skriver Hånell.