Gabriel, 4, slogs blodig på lekplatsen

Uppdaterad 2020-06-17 | Publicerad 2020-06-16

4-åriga Gabriel trodde han skulle dö när blodet bara forsade.

Gabriel, 4, slogs blodig på lekplatsen och trodde att han skulle dö.

Nu vill mamma Sophie Stockelin varna andra för lekplatsen ”Lilla Uppsala” i Gränbystaden där olyckan inträffade för en dryg vecka sedan.

– Fastighetsbolaget säger bara att det inte är något fel på lekplatsen, men bevisligen så är den ju farlig.

Sophie Stockelin och vännen Maria Löfgren hade varit vid lekplatsen ”Lilla Uppsala” i Gränbystaden tillsammans med sina barn i ungefär 45 minuter när 4-åriga Gabriel plötsligt ropade till sin mamma.

– De sprang runt i ”domkyrkan” när det hände något. Jag såg att det droppade något från hans huvud, när jag tog av honom kepsen bara forsade blodet, så att jag fick ta på honom den igen för att få stopp på blodet, säger Sophie Stockelin.

– Det var så mycket blod att det inte gick att se hur djupt såret var, men jag fick hjälp med att få fram vatten för att skölja av med och is för att kunna få stopp på blodet, och då såg jag att det var ett rejält jack i huvudet.

Samtidigt som vännen Maria Löfgren ringde 112 började Gabriel bli allt mer orolig.

– Det var så mycket blod, och Gabriel frågade mig plötsligt ”Kommer inte jag finnas längre”, och den meningen ekar fortfarande inne i mitt huvud, säger Sophie Stockelin som också märkte att Gabriel blev allt mer påverkad.

– Han blev väldigt trött och förlorade medvetenhet, så jag fick fick försöka honom vaken.

Ambulansen kom aldrig

Väntan på en ambulans dröjde och efter 20 minuter ringde larmcentralen tillbaka och berättade att de inte hade någon ambulans tillgänglig.

– Det slutade med att Maria fick köra oss till sjukhuset i stället, samtidigt som jag satt obältad i bak och försökte hålla Gabriel vaken och samtidigt lägga tryck på såret. Väl på sjukhuset gick det dock snabbt. Man tvättade rent såret och limmade, sedan fick vi åka hem.

Hur mår Gabriel idag?
– Jo bra, förutom att mycket handlar om blod just nu. Han frågar ofta om det blöder. Det är väl hans sätt att bearbeta det trauma han var med om.

Tydliga blodspår efter att Gabriel, 4, slagit sig allvarligt inne i ”domkyrkan”.

Besviken på fastighetsbolaget

Sophie Stockelin har varit i kontakt med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, som driver lekplatsen Lilla Uppsala i Gränbystaden, för att berätta om olyckan och be dem se över säkerheten. Men responsen har hittills blivit en besvikelse.

– Jag hörde först av mig för att be dem sanera lekplatsen, eftersom det var blod överallt. Men när jag berättade att man också borde se över säkerheten fick jag bara till svar att den hade blivit besiktigad och godkänd så sent som i april. Men det är juni nu, berättade jag, och kom också med förslag på förbättringar. Men jag fick inget gehör alls.

Är du besviken?
– Ja, det är ju inte så att jag kräver någon ersättning, jag vill bara att man ser över säkerheten så att det här inte händer igen.

Aftonbladet har sökt Thomas Levander, fastighetschef på Atrium Ljungberg i Uppsala, för en kommentar utan att lyckas.

Till SVT Uppsala säger han dock så här;

”Efter kontakt från pojkens mor har vi omgående gjort en kontroll av den aktuella lekställningen för att säkerställa att inga brister föreligger vilket vi heller inte har kunnat finna”, skriver Thomas Levander i ett mejl till SVT Uppsala.

Följ ämnen i artikeln