Lovande behandling av framskriden barncancer

TT

Uppdaterad 2019-06-03 | Publicerad 2019-06-02

Ett experimentellt läkemedel har visat sig vara effektivt mot långt framskriden barncancer. Arkivbild.

Det experimentella läkemedlet Entrectinib har visat sig vara effektivt mot framskriden cancer hos barn och ungdomar som bär på särskilda genförändringar. Av de tolv barn som behandlades med läkemedlet minskade tumörerna märkbart, visar en amerikansk studie.

– Av de runt 20 procent av barncancerpatienterna som i Sverige i dag inte blir botade kommer allt fler komma att gynnas av den här typen av behandling i framtiden, säger Per Kogner, professor i barnonkologi vid Karolinska institutet, till Dagens Medicin.

Entrectinib blockerar tumörtillväxtfrämjande proteinkinaser, en grupp av enzymer i kroppen, som blivit aktiva på grund av tre olika typer av genförändringar. Enligt Per Kogner är studien det bästa beviset hittills för att behandling av barncancer ska baseras vilka på genetiska förändringar som finns i tumören, snarare än vilken cancerform det är frågan om.

Han betonar dock att det är långt ifrån alla patienter som kan bli aktuella för den målinriktade behandlingen eftersom deras tumörer saknar behandlingsbara genförändringar.