Scoutfråga tas upp i riksdagen

Publicerad 2019-06-09

En riksdagsledamot ger sig in i diskussionen om vilka som får följa med till jättescoutslägret Jamboree i USA.

Det efter att två unga killar nekats få följa med av Scouterna för att de bedömt att de inte mår tillräckligt bra och inte kan garantera deras säkerhet.

– Jag har skickat en fråga till kulturminister Amanda Lind, säger Kadir Kasirga, riksdagsledamot (S).

När riksdagsledamoten Kadir Kasirga (S) hörde om beslutet kände han att han var tvungen att ta frågan vidare till kulturministern Amanda Lind, som nu får en vecka på sig att svara.

– Jag frågade vad man kan göra för att barn med särskilda diagnoser också får bli inkluderade och inte exkluderas i sådana här aktiviteter, säger han.

Som Aftonbladet tidigare har berättat får två unga killar inte följa med på en resa till jättelägret Jamboree i USA där flera tusen unga scouter från hela världen samlas och umgås.

”Går inte att backa”

Det beslutet tog Scouterna för flera veckor sedan, efter att de gjort bedömningen att de inte kan garantera deras säkerhet, då killarna berättat om psykisk ohälsa. Det trots att den ena killens psykolog intygat om att resan inte är någon risk och att föräldrarna erbjudit sig att åka med.

– Beslutet togs för flera månader sedan och resan sker om några veckor nu. Processen är alldeles för långt gången för att backa nu. Det är 1500 scouter som åker på den här världsjamboreen i sommar, det är det största arrangemanget i år för unga personer som åker utomlands tillsammans i grupp, säger Peter Gustafsson, servicechef på Scouterna.

Men riksdagsledamoten tycker att verksamheter som får stöd av offentligheten så som staten och kommunen borde anpassa sig bättre efter barnen så att alla oavsett bakgrund och funktionsvariation kan inkluderas.

– Jag tycker det är viktigt att man tänker på de barnen också när man planerar sådana här aktiviteter. Det är också viktigt att det offentliga uppmuntrar organisationer som scouterna att fortsätta med aktiviteter som står för inkludering och mångfald, säger Kadir Kasirga.