Polisen vill veta mer om explosiva termosar

David Peterson/TT

Publicerad 2019-10-11

Termosar med misstänkt sprängmedel hittades av polis i Gävle för ett par veckor sedan. Nu ber polisen om hjälp för att ta reda på varifrån termosarna kommer.

– Vi är angelägna om att det inte tar för lång tid, säger åklagaren Therese Stensson.

Upptäckten av de misstänkta termosarna gjordes under ett narkotikaärende i Gävle och ledde till att polisens nationella bombgrupp kallades in.

– Det är otroligt oroväckande att man hittar det här i en bostad, säger kammaråklagare Therese Stensson som är förundersökningsledare.

Vill ha hjälp

Polis har de senaste veckorna försökt ta reda på var termosarna köpts.

– Men det kan hända att man missat nån butik. Sådana här termosar säljs i alla möjliga affärer. Jag håller det inte för uteslutet att man kan hitta inköpsstället, säger Therese Stensson.

Nu hoppas polisen få hjälp från allmänheten med att spåra upp inköpsstället för att kunna gå vidare i utredningen. Men eftersom film från butikernas övervakningskameror raderas efter ett tag är det brådskande.

Inte nytt fenomen

Liknande föremål har använts i sprängningar de senaste åren.

– När vi har alla resultat kommer man att samverka med övriga myndigheter. Det är inte ett nytt fenomen med sprängmedel i termosar. Om man innesluter sprängmedel blir det lättare att förflytta och mer explosivt med en splittereffekt, säger Therese Stensson.

Två män i 25-årsåldern sitter sedan tidigare häktade och är på sannolika skäl misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Männen uppger att de inte haft någon kännedom om termosarna och nekar till brott.

Ytterligare fyra personer är misstänkta för inblandning.