Lööfs krav på M och KD: Måste ge sig tillkänna

Uppdaterad 2019-07-05 | Publicerad 2019-07-04

L-ledaren Nyamko Sabuni säger skarp nej alliansarbete med stöd av SD.

Även Centerpartiets Annie Lööf tvingar nu kollegorna att välja.

– De måste ge sig tillkänna, säger hon i SVT:s Morgonstudio.

För att Alliansen ska kunna återupprättas inför nästa val måste Kristdemokraterna stänga dörren till Sverigedemokraterna.

Det meddelade Liberalernas partiledare Nyamko Sabunis på onsdagen.

– Vi kommer inte att förhandla med SD, sa hon i SVT:s Aktuellt

”Måste ge sig tillkänna”

Även C-ledaren Annie Lööf uppmanar nu sina tidigare allianskollegor att välja sida om en ny allians ska kunna bli möjlig.

–Jag hade gärna bildat en alliansregering i höstas men vi fick inte tillräckligt med stöd och då var den en stora frågan inom alliansen om vi ska vi ta stöd av SD eller söka stöd över blockgränsen, säger hon Lööf och fortsätter:

– Liberalerna och Centerpartiet sa nej till att förhandla och samarbeta med SD och där moderaterna och kristdemokraterna nu, inför nästa val, faktiskt måste ge sig till känna vilken väg väljer. Vill de samarbeta med liberala partier över blockgränsen eller vill de samarbeta och förhandla med Sverigedemokraterna, säger Lööf till SVT:s Morgonstudio.

Tagit ett stort kliv

Vidare beklagar hon att Kristdemokraterna valt att diskutera med Sverigedemokraterna under ett uppmärksammat lunchmöte.

– Jag beklagar att de öppnar upp den dörren och tar det stora klivet. Samarbetar man och förhandlar med SD så kan man inte samtidigt förhandla med oss övriga i alliansen, säger hon i P1 morgon.