Beslutet: Alla konstgräsplaner i Malmö ska bort

Publicerad 2019-07-02

Gummigranulatet på konstgräs anses vara en miljöbov. Malmö ska därför byta ut sina 30 konstgräsplaner, men till vad är fortfarande oklart.

Samtliga konstgräsplaner i Malmö ska ersättas med alternativ som är miljövänligare.

– Vi vet inte idag hur ohälsosamma de är för barn att använda, säger Ewa Bertz (L), ordförande i fritidsnämnden.

I dag finns ett 30-tal konstgräsplaner i Malmö. För att underlaget ska hålls mjukt prepareras de med granulat av gummi från uttjänta bildäck. Gummit, ofta benämnt mikroplaster, sprids sedan och hamnar i naturen – något som idag anses vara ett stort miljöproblem.

För att förhindra spridningen har kommunen nu lagt ut sargar runt konstgräsplanerna – i väntan på att de kan ersättas.

– Dessutom placerar vi ut skoskrapor så att man kan borsta av skorna när man går av planen samt lägger silar på alla brunnar i närheten av konstgräset, säger Ewa Bertz (L), ordförande i fritidsnämnden, till Malmö Lokaltidningen.

Fritidsnämnden har också begärt extrapengar från kommunstyrelsen för att kunna anlägga två miljövänligare konstgräsplaner där gummigranulatet ersatts med kokos på den ena och med barken från rörsocker på den andra.

Hur det blir med de andra 28 konstgräsplanerna är fortfarande oklart.

Enligt den ursprungliga planen skulle alla 30 vara utbytta senast år 2030. Men bara att bort alla konstgräsplanerna i Malmö i skulle kosta runt 500 miljoner kronor.

– Och detta omfattande arbete gör vi inte innan vi vet vad vi ska ha i stället, säger Ewa Bertz.

LÄS VIDARE