Fördel Hunt i slaget om Skottland

Ivar Andersen/TT

Publicerad 2019-07-05

Utrikesministern och partiledarkandidaten Jeremy Hunt möter lokala fiskare i skotska Peterhead den 23 juni.

Boris Johnson brukar beskrivas som storfavorit i kampen om att efterträda Theresa May som Konservativa partiets ledare och Storbritanniens premiärminister. Men när han och utmanaren Jeremy Hunt besöker Skottland är det omvända roller i popularitetstävlingen.

Den 23 juli står det klart vem Konservativa partiets 160 000 medlemmar utsett till Theresa Mays efterträdare. Inför omröstningen reser aspiranterna Boris Johnson och Jeremy Hunt gemensamt runt för att debattera om partikamraternas gunst.

Utrikesministern Hunt brukar beskrivas som utmanaren – Johnson vann i utklassningsstil då kandidaterna röstades fram – men när konkurrenternas turné nu nått Skottland är rollerna ombytta.

Fruktar brexit

Till skillnad från Storbritannien som helhet röstade det exportberoende Skottland med stor marginal mot att lämna EU. Och nu fruktar många att ett avtalslöst utträde ska slå hårt mot handeln.

Även om bägge kandidaterna förklarat sig beredda att acceptera en hård brexit tycks Johnson för många ha kommit att personifiera den avtalslösa – enligt skottarna huvudlösa – linjen. Exempelvis visar en färsk opinionsundersökning i Sunday Times att 53 procent vill att Skottland bryter sig loss från Storbritannien om Johnson blir vald.

"Boris Johnson kan bli det skotska oberoendets barnmorska", skriver tidningen.

Fish and chips och Irn-Bru

Som om inte detta vore nog har Hunt dessutom tjuvstartat. För två veckor sedan smickrade utrikesministern den skotska självbilden när han under ett besök i hamnstaden Peterhead glatt poserade med ett skrovmål fish and chips och en burk Irn-Bru, en sötsliskig läsk som populärt benämns "Skottlands andra nationaldryck".

Inför dagens möte med partimedlemmar hann han dessutom uppvakta oroliga tillverkare av landets första dryck med löfte om "ett bra brexitavtal".

– Om vi följer upp det med rätt handelsavtal kan vi se till att den skotska whiskyboomen fortsätter, sade Hunt till branschföreträdare enligt AFP.

Pressas om artikel

Medan Hunt kunnat glädjas åt offentligt stöd från Ruth Davidson, som leder Konservativa partiets skotska gren, har Johnson haft det tuffare.

Storfavoriten har pressats om en artikel från 2005 där han ondgjorde sig över scenariot att Labourpolitikern Gordon Brown kunde bli premiärminister: "inte bara för att han är en undergångsmånglande, störande, högskatteförespråkande komplikationsfaktor, utan främst för att han är skotte."

– Självklart beklagar jag om folk tar illa upp över förvrängda citat från gamla tidningsartiklar, pudlar Johnson i the Press & Journal.

Johnson må svettas medan Hunt har smekmånad, men åtnjuter fortfarande ett stort övertag. Partimedlemmarna som ska avgöra ledarstriden är spridda över hela öriket och Storbritannien är som bekant större än Skottland.

Även om det kanske, med en johnsonsk seger, blir ett Skottland mindre.

Följ ämnen i artikeln