Iransk oljetanker har lämnat Gibraltar

TT-Reuters

Publicerad 2019-08-19

Adrian Darya 1, tidigare Grace 1, utanför Gibraltars kust under söndagskvällen.

Den iranska oljetanker som beslagtogs av den brittiska marinen förra månaden har lämnat Gibraltar.

Om beskedet innebär att även svenskägda Stena Impero kommer att få lämna iransk hamn är dock fortfarande oklart – enligt Irans utrikesdepartement krävs ett domstolsbeslut.

Fartyget Adrian Darya 1, som tidigare hette Grace 1, lämnade det brittiskkontrollerade territoriet vid 23-tiden på söndagskvällen lokal tid med okänd kurs. Sjödatatjänsten Marine Traffic uppger dock att slutdestinationen för skeppet ska vara Kalamata i Grekland.

Innan fartyget lämnade Gibraltar sade Gibraltars ledning återigen nej till det amerikanska justitiedepartementets krav att beslagta tankern, som bytte namn före avfärd. Iran varnar samtidigt USA för att försöka stoppa Adrian Darya 1 ute på havet.

Beslagtog svenskägt fartyg

Det iranska tankfartyget stoppades och beslagtogs av den brittiska marinen i Medelhavet den 4 juli, efter misstankar om att det i strid med EU:s sanktioner fraktade råolja till krigets Syrien. Iran, nära allierad med regimen i Damaskus, kallade åtgärden "sjöröveri" och har sedan dess bland annat beslagtagit det brittiskflaggade, svenskägda fartyget Stena Impero i Hormuzsundet på oklara grunder.

Frisläppandet av Stena Impero kan först komma ifråga efter ett domstolsbeslut, enligt en talesperson för utrikesdepartementet i Teheran.

Penningtvätt och terrorbrott

USA anser att Adrian Darya 1 kan kopplas till bland annat penningtvätt och terrorbrott, och protesterade då Gibraltar tidigare i veckan fattade beslut om att släppa fartyget. Det skedde efter det att Iran ska ha lämnat en försäkran om att inte bryta mot EU:s sanktioner – något som Teheran förnekar.

Spelet kring fartyget är en del av den upptrappade konflikt som skett i och kring den Persiska viken under våren och sommaren. USA har ökat sin militära närvaro i regionen efter att ha anklagat Iran för att attackera och sabotera flera fartyg, något som Iran förnekar. Dispyten har följts av fartygsbeslag från både USA:s allierade Storbritannien samt Iran, som bordade Stena Impero för en månad sedan.