Kontaktledning riven – tågförseningar mellan Stockholm och Malmö

Uppdaterad 2019-08-03 | Publicerad 2019-07-31

En kontaktledning är riven mellan Linköping och Mjölby.

Det har orsakat kraftiga förseningar mellan Stockholm och Malmö.

– Klockan 17 hoppas vi kunna öppna ena spåret så att vi kan turas om på det, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

Ett tåg mellan Linköping och Mjölby, som rapporterades ha rökutveckling ombord, har orsakat förseningar och stopp i tågtrafiken på regionaltågsträckan Stockholm-Malmö och för Östgötatrafikens tåg mellan Norrköping och Motala.

Några tåg tar en annan väg via Hallsberg istället för mellan Norrköping och Linköping. Några har ställts in.

”Ingen rök eller eld”

Räddningstjänsten var på plats strax innan klockan 16.

– De har inte sett varken eld eller rök ombord på något tåg, men däremot så är det konstaterat att det är en kontaktledning som är riven, säger Beisi Sundin, presskommunikatör vid Trafikverket.

Trafikverket uppmanar resenärer att höra av sig till sina tågbolag för information om specifika sträckor.

– Vi tror att vi kan öppna det ena spåret cirka klockan 17. Nu är det ju stopp där men vi tror att vi förhoppningsvis kan öppna ett av spåren, så att man kan turas om med det, säger Beisi Sundin.

Många förseningar

Det finns ingen prognos för när trafiken kommer att vara helt återställd igen.

– De leder om, så det kan ju vara att tågen tar sig fram en annan väg och då blir det ju förseningar. Sedan kan det ju vara bussersättning också, men det är tågoperatörerna som sätter in bussar så det har jag inte fått bekräftat. Men då kan det bli förseningar på grund av att bussarna tar längre tid.