Paralyserande manet i Sverige för att stanna

Publicerad 2019-05-23

Tappad hörsel, syn och förlamningskänslor – nu kan den ovanliga klängmaneten vara tillbaka på västkusten.

Forskare uppmanar badgäster att undvika vatten där den lilla maneten synts till.

– Tyvärr finns det inget som tyder på att den kommer att försvinna, säger Thomas Dahlgren, forskare vid Göteborgs universitet och Norwegian Research Centre.

Förra året fick flera badgäster kring västkusten uppsöka sjukvård efter att ha blivit brända av den nya internationella maneten.

– Du kan få andningssvårigheter och förlamningskänslor i hela kroppen även om du bara råkar bränna dig på armen. Det har också förekommit rapporter om att man temporärt tappat hörseln och synen. Det gör den farligare än andra maneter vi är vana vid i Sverige, säger Thomas Dahlgren, forskare vid Göteborgs universitet och Norwegian Research Centre.

Flera badgäster har uppsökt sjukvård efter att ha blivit brända av den nya maneten på Västkusten.

Klängmaneten fanns inte i Sverige tidigare utan tros ha kommit med fartyg från Nordamerika eller norra Stilla havet. Men på grund av klimatförändringarna som har gjort det svenska havsvattnet varmare är den troligast här för att stanna.

– Tyvärr finns det inget som tyder på att den kommer att försvinna nu när den har hittat hit. Tvärtom, mycket talar för att den snarare kommer att spridas. Den här arten har oerhört härdiga överlevnadsstadier som sprids väldigt lätt mellan olika områden, säger Thomas Dahlgren.

De nya maneterna är genetiskt lika andra giftiga klängmaneter från den amerikanska östkusten och Japanska havet.

”Var försiktig”

Nu uppmanar forskare badgäster på Västkusten att hålla utkik. DNA-undersökningar av klängmaneterna som har hittat på västkusten visar att de är genetiskt mest lika andra giftiga klängmaneter från den amerikanska östkusten och Japanska havet.

– Man får vara försiktig och hålla utkik efter den här, framförallt om man badar i ålgräsängar. Den är väldigt knuten till de här gröna smala bladen som finns på lite lugnare ställen. Ska man bada vid någon utsida, vid granitklippor då behöver man inte vara orolig. Men på insidan av öarna där det oftare är varmare vatten, där får man se sig om innan man hoppar. Ser du små maneter som rör sig väldigt aktivt, ryckigt då ska man undvika att hoppa i.