Bonnier köper Mittmedia

Publicerad 2019-02-08

Bonnier köper tillsammans med norska Amedia mediekoncernen Mittmedia.

Det meddelade Bonnier i ett pressmeddelande på fredagen.

I flera månader har förhandlingarna om den krisande mediekoncernen Mittmedia pågått.

Striden har stått mellan Bonnier och norska Polaris Media, som delvis ägs av Schibsted (Aftonbladets ägare).

Inledningsvis var förhandlingarna med Polaris Media långt framskridna men de utkonkurrerades till slut av ett högre bud från Bonnier-koncernen, enligt tidningen Medievärlden.

Nyheten att Mittmedia, med 28 lokaltidningar i Mellansverige, nu integreras i Bonnier, samt att norska Amedia blir delägare, meddelades i ett pressmeddelande på fredagen.

– Det är mycket glädjande att vi nu hittat en långsiktig och stabil ägare, som har finansiella resurser att fortsätta driva Mittmedias utveckling framåt. Bonnier är helt rätt ägare att ta Mittmedias 28 dagstidningar in i framtiden, säger Bengt Ottosson, styrelseordförande i MittMedia AB i pressmeddelandet.

Bonnier kommer att äga 80 procent och Amedia 20 procent.

Medan Bonnier ville köpa hela Mittmedia ville Polaris Media att ägandet skulle uppgå till 70 procent, och att resterande skulle ägas av NWT (15 procent), VK (10 procent) och stiftelserna (5 procent).

Enligt Medievärlden planerar Bonnier besparingar på runt 200 miljoner kronor i det krisande Mittmedia, vars värde uppskattas till mellan 50 och 100 miljoner kronor.

Mittmedia omsatte 2018 runt 1,9 miljarder kronor och har cirka 1 100 anställda.

Affären ska nu prövas av Konkurrensverket, vilket kan dröja.

Följ ämnen i artikeln