Psykolog: Agera när du blir vittne på nätet

avTT

Det är viktigt att visa att man bryr sig när någon i ens närhet mår dåligt. Arkivbild.

En misshandel som sänds direkt på nätet, någon som pratar om att ta sitt liv – eller kanske någon som helt enkelt signalerar att allt inte är bra. Vad gör man om man möts av något på sociala medier som skaver?

Svaret är att man kan göra mycket.

Vid flera tillfällen har det hänt att brott har livesänds i olika sociala medier. I november förra året direktsändes en misshandel av en 50-årig kvinna på Facebook och i förra veckan dödade en man sina två barn i Sala och tog därefter sitt eget liv. Enligt polisen ska mannen ha sänt live på Facebook i samband med morden.

Vad ska man göra om man själv blir vittne till något liknande?

– Om man är orolig för att personen ska göra någon illa och om det finns konkreta tecken på det, då är det viktigt att ringa till polisen, säger Åsa Landberg, psykolog.

– Men om man bara märker att en person inte verkar må så bra kan man försöka göra något ihop, ta en fika. Det kan förebygga mycket för någon som är ensam och har jobbiga tankar.

Ta hjälp av andra

Det är också viktigt att ta hjälp av andra. Tillhör man samma vänkrets eller släkt kan man göra något tillsammans för att hjälpa den som inte mår bra.

– Ett första steg är att ta personlig kontakt, inte bara på sociala medier utan att höra av sig med ett telefonsamtal eller försöka träffas, säger Åsa Landberg.

Vi lägger allt mer av vår tid på sociala medier, det är också där vi till stor del kommunicerar med varandra och kan se om någon i ens flöde beter sig annorlunda. Åsa Landberg upplever att det som skrivs och sänds ut på sociala medier inte tas på lika stort allvar som om det exempelvis hade berättats för någon direkt.

– Det är lätt att distansera sig från det som sker på sociala medier, man kan tycka att det är jobbigt och man kanske väljer att inte se det därför, säger hon.

– Det är viktigt att man ser det som att det inte bara sker på sociala medier, utan att det sker i verkliga livet.

Viktigt att bry sig

Ofta kan ju flera av dem som finns i ens flöde på sociala medier vara mer bekanta än nära vänner. Hur ingriper man mot någon som verkar må dåligt, men som man inte känner så väl?

– Det man kan göra är att skicka ett meddelande så att man på något sätt visar att man är orolig och att man bryr sig och ser.

Men det är också viktigt att som anhörig eller medmänniska inte ta för stort personligt ansvar, säger psykologen Åsa Landberg.

– Det är lätt att tänka att man borde göra så mycket, men att erbjuda någon social kontakt kan göra väldigt mycket. Om man har försökt och gjort sitt bästa så är det så. Man är inte mer än en människa.