Tankesmedja varnar för krigsrisk kring damm

avTT

Foto: Elias Asmare/AP/TT
Bygget av dammen som det såg ut i april 2013..

Tankesmedjan International Crisis Group (ICG) varnar för att bråket om en damm kring en bilflod till Nilen kan leda till krig om de inblandade länderna inte lyckas komma överens.

Etiopien inledde 2012 planerna på en jättedam i Blå Nilen, en biflod till Nilen. Dammen ska göra ett vattenkraftverk möjligt, som ska producera 6 000 megawatt. Blå Nilen går ihop med Vita Nilen i Sudan, innan den rinner vidare norrut till Egypten.

Egypten å sin sida är beroende av Nilens vatten, som täcker 90 procent av landets behov av dricksvatten och bevattning och hävdar att man har historiska rättigheter till flodens vatten genom avtal från 1929 och 1959.

Samtalen mellan länderna om projektet har stått stilla i flera månader och tankesmedjan betonar vikten av att parterna försöker samarbeta, då det annars riskerar att utmynna i en storskalig konflikt.

"Nilländerna kan drabbas av konflikter, eftersom insatserna är så höga. Etiopien ser den vattenkraftsdammen som ett avgörande nationellt utvecklingsprojekt, Sudan vill åt den billiga elen och den utvidgade jordbruksproduktionen som projektet lovar och Egypten uppfattar den möjliga förlusten av vatten som ett existentiellt hot ", uppger ICG.

ARTIKELN HANDLAR OM

Egypten

Etiopien

Sudan