Elon, 96, väntade sex timmar på färdtjänst

Publicerad 2018-08-21

Elon Hedlund, 96, opererades på Falu lasarett. Ingreppet tog en kvart men efteråt fick han vänta på färdtjänsten i sex timmar, skriver Dalarnas Tidningar.

– Det är inte humant att man ska behöva vänta så länge, säger Elons ledsagare Peter Wallin till Aftonbladet.

Tidigt på onsdagsmorgonen den 15 augusti skulle Elon Hedlund, 96, ta sig från äldreboendet i Särna till Falu lasarett för en ögonoperation. Ledsagaren Peter Wallin var med på resan som tar nästan tre timmar enkel väg, rapporterar Dalarnas Tidningar.

– Vi fick inte beställa återresa innan besöket på sjukhuset var klart, säger Peter Wallin.

Ingreppet tog bara femton minuter och klockan var kvart i två när hemresan skulle bokas. Då blev det problem.

– Den enda hemresan som kunde bokas var klockan åtta på kvällen. Då skulle vi alltså vänta i sex timmar, säger Peter Wallin.

Och så blev det. Mellan klockan två och åtta satt Peter och Elon och fördrev tiden på sjukhuset. Eftersom sjukhuset ligger en bit utanför centrum och kafeterian stängde klockan sex så fanns det inte så mycket att göra.

– Elon var besviken. Det är inte skönt att sitta stilla i en rullstol under så lång tid. Det är inte humant att man ska behöva vänta så länge, säger Peter Wallin.

Peter och Elon var tillbaka i Särna strax före elva på kvällen. Då hade de varit hemifrån i 15 timmar, för en operation som bara tog 15 minuter.

Extra bekymmersamt

Dalatrafik, som ansvarar för färdtjänsten, känner till fallet och beklagar händelsen.

– Vi har kollat på det här ärendet och konstaterat att det var en onormalt lång väntetid. Vi har en reservrutin och vi borde använt den genom att planera om turerna på annat vis, säger Janne Andersson, chef för trafikcenter på Dalatrafik till DT.

Han menar att det är extra bekymmersamt med tanke på den långa resan och Elons ålder.

– Det här blev inte bra. Vi på Dalatrafik kan bara beklaga. Vi ska gå igenom rutinerna så att det inte händer igen, säger Janne Andersson.

Att färdtjänst kan dröja och att det inte finns ett obegränsat antal bilar är något som ledsagaren Peter Wallin känner till. Men han tycker ändå att sex timmars väntan är för länge.

– Det var inte roligt, det var det verkligen inte. Men det finns inte så mycket att göra åt saken, säger han.

Följ ämnen i artikeln