Sigge, 6, vill kunna spela tv-spel själv

Publicerad 2015-10-15

Nu ber pappa Martin om hjälp för att hitta en lösning

Sigge, 6, vill kunna spela tv-spel själv. Nu hoppas pappa Martin få hjälp att hitta en lösning.

Sigge har en ovanlig muskelsjukdom som gör att han bland annat har svårt att använda sina händer. Han vill gärna kunna spela tv-spel själv, men musklerna är för svaga.

Nu har hans pappa bett Facebookanvändare om hjälp.

Sigge är sex år och tycker om att spela tv-spel. Men han har en ovanlig muskelsjukdom som gör att han inte kan spela själv – eftersom han inte kan hålla i handkontrollerna.

– Vi satt och spelade häromkvällen och vi har alltid spelat åt honom eftersom han inte kunnat göra det själv. Så började han tjata om att han ville spela själv, säger pappa Martin Gustafsson till Aftonbladet.

Bad Facebook om hjälp

Det var så idén att vända sig till Facebook kom upp. Martin skrev ett inlägg där han bad vänner och okända att komma på en lösning så att Sigge kan få spela själv. Att hitta en ”Oppfinnar-Jocke” som kan ta fram en ny typ av kontroll som inte kräver muskelstyrka.

Inlägget har på bara någon dag delats av över 10 000 personer.

– Det är massor med förslag som kommit in. Allt mellan himmel och jord, från förslag på nya kontroller med touchknappar till idéer om styrning från huvudet eller fötterna.

Vill bli mer självständig

Sigge har den ovanliga muskelsjukdomen nemalinmyopati.

– Han är totalt muskelsvag i hela kroppen, men helt klar i huvudet. Han sitter i rullstol och vårdas i respirator dygnet runt eftersom musklerna runt lungorna är försvagade.

Han har nyligen börjat förskoleklass, vilket fått honom att vilja bli mer självständig.

– Man har märkt att det lett till att han blivit mer aktiv eftersom han ser vad de andra barnen gör. Han vill bli mer självständig, och det här är med tv-spelandet är ett led i det.

”Fantastisk respons”

Pappa Martin är enormt tacksam över alla som hört av sig och kommit med förslag på lösningar.

– Allt det engagemang och stöd vi fått känns helt fantastiskt. Vi vill verkligen tacka för det.

Familjen har knappt haft tid att läsa alla meddelanden och kommentarer men hoppas att något ska leda till en lösning.

– Sedan är min tanke är att skriva ner en lista på alla tips på lösningar och publicera det på vår blogg, så att fler barn får ta del av det.

---

Läs hela Martins inlägg nedan.