Sänkt straff för Gävleåklagare

Publicerad 2015-09-28

Svea hovrätt sänker fängelsestraffet för den åklagare i Gävle som av tingsrätten dömdes till 3,5 års fängelse för bland annat tre fall av våldtäkt mot barn, sexuellt utnyttjande och tjänstefel.

Åklagaren frias nu för två våldtäktsfall och ett sexuellt utnyttjande, och fängelsestraffet sänks till 2,5 år.

Hovrätten har funnit att Gävleåklagaren ska dömas för ett fall av våldtäkt mot barn, två fall av sexuellt ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst, ett fall av tjänstefel, fyra fall av olovligt anskaffande av alkoholdrycker och 52 fall av dataintrång. Vid straffmätningen har tagits hänsyn till att han även förlorat sitt jobb som åklagare.

Hovrätten har gjort vissa andra bedömningar än de som tingsrätten gjort, bland annat i fråga om hur stark bevisning som finns. Något som fått till följd att mannen frikänns från ansvar för våldtäkt mot barn i två fall och för ett fall av sexuellt utnyttjande.

Hovrätten var inte enig i domen. En ledamot ville fria Gävleåklagaren även för den tredje våldtäkten och istället döma för sexuellt utnyttjande. Här var flickan 14 år och 9 månader och hade frivilligt sex med honom.

Hovrätten är försiktigare

Falu tingsrätt gick helt på flickornas vittnesmål, bland annat om deras ålder.

Hovrätten anser däremot att det inte kan anses ställt utom rimligt tvivel att Gävleåklagaren kände till att flickorna han haft sex med var under 15 år.

När det gäller tjänstefelet ska mannen, i ett fall där han var åklagare, ha berättat för en kvinna misstänkt för narkotikabrott, vad hon skulle säga när i polisförhören. Här anser hovrätten att det är fråga om ett allvarligt tjänstefel vars straffvärde ligger nära gränsen för grovt brott.

Chefsåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren hade i sitt överklagande yrkat på straffskärpning. Han menade i tingsrätten att Gävleåklagaren missbrukat sin ställning och svikit allmänhetens förtroende för rättsväsendet.

Mannens försvarare, Per Borgblad, yrkade däremot på lindrigare straff och menade att hans klient enbart skulle dömas för det han erkänt. Till viss del har försvaret vunnit gehör.