Bortom Millennium – så var den verklige Stieg Larsson

Uppdaterad 2019-08-21 | Publicerad 2018-09-28

Stieg Larsson blev en av Sveriges mest hatade och hotade personer.

Han blev världskänd för Millennium-böckerna.

Men för de flesta är Stieg Larssons riktiga kall helt okänt.

Under lång tid var han nästan ensam om att kartlägga de svenska nazisterna – ett jobb som gjorde honom till en av Sveriges mest hatade och hotade personer.

I den nya dokumentärfilmen ”Mannen som lekte med elden” presenteras den verklige Stieg Larsson. Filmmakarna har under två år gått igenom Stiegs texter och arkiv, och pratat med dem som stod honom nära.

Resultatet är inte bara en berättelse om en man som var fanatiskt hängiven sitt självpåtagna uppdrag: att dra ut nazister och högerextremister i ljuset, och avslöja dem.

Det är också historien om ett Sverige där högerextremism går från att vara ett helt obetydligt randfenomen, till att på 1990-talet slå igenom på bred front.

– Jag har hela tiden saknat den här berättelsen, berättelsen om Stieg, säger Daniel Poohl, chefredaktör på tidningen Expo till Nyhetsmorgon.

– Jag tror att man måste förstå att den här fantastiska Millennium-trilogin hade aldrig existerat och aldrig sett ut som den gjorde om det inte hade varit för Stiegs övriga politiska engagemang och sätt att se på världen. Att Sverige kanske inte är så perfekt, att det finns sprickor i idén om Sverige som ett öppet, tolerant och jämlikt land. Det hänger ihop, säger Daniel Poohl.

Med utgångspunkt i dokumentären har Aftonbladet skrivit tre artiklar om Stieg Larsson och hans tid.

Du får också se exklusiva klipp från dokumentären.

Det handlar om hoten mot Stieg Larsson, och de drastiska metoder han tog till för att försvara sig.


Vi har pratat med Bert Karlsson och Ultima Thule om dagen då Stieg Larsson menade att vit makt-musiken fick ett genombrott i Sverige.


Och vi kan ingående beskriva hur Stieg Larsson gick tillväga för att kartlägga högerextremisterna.


Filmen ”Mannen som lekte med elden” har premiär i dagarna. Den är regisserad av Henrik Georgsson, som tidigare regisserat svenskdanska succéserien ”Bron”.

Följ ämnen i artikeln