Bilden som visar att clownskräcken kommit till Sverige?

Uppdaterad 2021-06-28 | Publicerad 2016-10-11

Jasmine, 18: ”Jag blev livrädd”

Jasmine Johansson, 18, mötte en person utklädd till clown i Linköping. Hon blev livrädd och sprang därifrån direkt.

Nu är hon oroad över att fenomenet som dykt upp i flera andra länder kommit till Sverige.

– Han såg ut som clownen i ”Det”.

Den senaste tiden har det kommit rapporter om läskiga clowner som setts i städer runtom i världen. USA, Kanada, Australien och Storbritannien hör till de länder som varit drabbade.

Nu verkar fenomenet ha nått Sverige. På måndagen mötte Jasmine Johansson en läskigt utklädd clownfigur i Linköping.

– Jag blev livrädd. Jag har tittat på videoklipp från USA och Storbritannien på ”killer clowns”. Och han såg ut som clownen i ”Det”, säger hon.

Jasmine tycker ”trenden” är sjuk och kommer ha svårt för att gå ut ensam kvällstid.

– Jag tycker att de ska hålla sig till att klä ut sig på Halloween. Man ska inte behöva känna sig rädd och otrygg när man går ute sent på kvällen.

Jagade och försökte krama

Clownen gjorde dock inte något närmande mot Jasmine, som snabbt sprang i motsatt riktning. En annan ung tjej säger till Nyheter24 att en likadan clown i Linköping, möjligtvis samma individ, jagat och försökt krama henne.

Polisens presstalesperson i Östergötland, Thomas Agnervik, säger till sajten att de inte har några uppgifter om larm om hotfulla clownfigurer. Han uppmanar dock drabbade att höra av sig.

– Det är klart att det inte är det roligaste och om man blir utsatt måste man ringa 112, eller 114 14 om man inte känner att det är akut. Det kan absolut vara ofredande det handlar om, säger han till Nyheter24.

Hotfull clown på parkering

Även i Timrå i Medelpad verkar det ha gått runt en clownliknande figur. Enligt Sundsvalls Tidning larmade två kvinnor polisen om att de jagats av en clown på en parkering i lördags.

– Clownen började springa efter dem och bete sig hotfullt, säger polisens förundersökningsledare Helen Häggmark till tidningen.

Följ ämnen i artikeln