”Var helt andra tongångar än under valkampanjen”

Donald Trump på scenen under sitt segertal.

NEW YORK. Donald Trump gjorde entré till dramatisk musik och anhängarnas jubelrop.

Efter en osannolikt spännande natt är fastighetsmiljardären och dokusåpaskådisen USA:s näste president.

Han lät uppenbart trött och sliten på rösten. Men han hade ändå bestämt sig för att komma till valvakan på Hilton Hotel på Manhattan i New York för att tala till anhängarna som väntat i timmar och kämpat i över ett år för att få honom vald.

Strax innan han gjorde sin entré meddelade tv-bolaget Fox med perfekt tajming att Trump vunnit presidentvalet.

En lika sensationell som osannolik seger. Än en gång visade sig opinionsmätningarna vara helt fel. Precis som vid brexitomröstningen och valet på Island.

Trump gjorde entré med hela sin familj i släptåg och han tackade nästan alla vid namn.

Trump gjorde det som förväntades av honom. Han tackade Hillary Clinton för en hård valkampanj och sa fler snälla saker om henne än han gjort under hela valrörelsen. Överhuvudtaget vart det en lågmäld och nedtonad Trump. Kanske tagen av stundens allvar eller bara helt utmattad efter en ett och ett halvt år lång valkampanj.

– Landet har mycket att tacka Hillary Clinton för, sa Trump med släpig röst.

En hel del av anhängarna applåderade till och med det berömmet.

Trump sträckte också ut en hand till alla amerikaner oavsett partifärg när han sa:

– Vi måste komma samman igen som ett folk. Jag kommer att vara president för alla amerikaner.

Ett försök att i någon mån minska effekten av alla hårda ord han sagt i valrörelsen som bidragit till att dela landet i två polariserade hälfter.

Han försökte också lugna omvärlden genom att säga att hans USA skulle eftersträva goda relationer med alla länder som ville ha det.

– Vi tänker behandla alla rättvist. Vi kommer att söka samarbete, inte konflikt, lovade den nye presidenten som tillträder först i januari nästa år.

Det var helt andra tongångar än den aggressiva retorik som Trump ofta använde under valkampanjen. Vilken Trump vi till slut får se i Vita huset får framtiden utvisa.

Följ ämnen i artikeln