Uppgifter: ”Han var största gängledaren i Göteborg”

Publicerad 2016-09-03

Med automatvapen sköts en man till döds vid Frölunda torg.

Flera källor uppger för Aftonbladet att mannen identifierats som en av stadens mest framträdande gängledare.

En vän berättar nu att mannen verkade stressad och tyngd när de träffades en halvtimme före mordet:

– Något var fel. Han brukar alltid vara glad men hans blick var helt tom.

Vid 21.15-tiden på fredagen sköts en man till döds i sin bil vid Frölunda torg i Göteborg.

Vittnen har beskrivit för Aftonbladet hur man hört ett 20-tal skott avlossats i snabb följd. En beskriver framrutan som ”helt nermejad” och på framdörren ska det ha synts kulhål.

Ingen officiell bekräftelse

En källa uppgav under fredagen att den skjutne träffats av så många skott att han inte kunnat identifieras.

Vid 15.30-tiden i dag uppgav polisen att de har en arbetshypotes om vem mannen kan vara.

– Vi har en hypotes om vem det är utifrån iakttagelser och vittnesuppgifter om det som hände innan, under och efter själva händelsen. Kamrater som vi fått tag på säger att det är en viss person. Men vi vill ha det hundraprocentigt bekräftat av närmaste anhöriga, så vi letar efter närmaste anhöriga just nu, säger polisens presstalesman Hans Lippens.

Enligt av varandra oberoende källor från Göteborgspolisen ska polisen ha identifierat offret som en 33-årig man som beskrivs som en av stadens mäktigaste gängledare.

– Man vet vem som har gjort det och varför. Han ska ha blivit avrättad med många skott i ansiktet och två olika typer av patroner har hittats på platsen. En av mindre kaliber och en större, säger en källa till Aftonbladet.

”Den största gängledaren i Göteborg”

En annan källa uppger att polisen identifierat personen och nu undersöker kopplingar till tidigare kriminella uppgörelser.

– Han beskrivs som ”den största gängledaren i Göteborg”. Det här kommer att få stora följder, säger källan till Aftonbladet.

En vän som träffade 33-åringen en dryg halvtimme före mordet berättar för Aftonbladet att mannen verkade stressad.

– Det var så konstigt. Något var annorlunda. Hans blick var helt död.

Vännen blev helt förtvivlad när beskedet kom om vem som fallit offer för skottlossningen.

– Jag bara skrek rätt ut. Det går bara inte att förstå. Han är så omtyckt. Vi stod varandra väldigt nära.

Vännen visste att 33-åringen hade kontakter med kriminella men det var inget som han visade upp.

– Han var väldigt respektfull och den som alltid hjälpte folk. Han brukade alltid fråga hur jag mådde.

Vännen hade märkt en förändring hos 33-åringen de senaste veckorna – den glada uppsynen var borta och han verkade tyngd av något.

– Jag tror att det blir krig i Göteborg nu. Han känner så många och det finns folk som vill hämnas. Men jag hoppas verkligen inte att de gör det.

Polisen: Ingen koppling till 8-åringen

Enligt uppgifter till tidningen GP har mannen haft starka kopplingar till personer inom Vårvädersligan i Södra Biskopsgården som ligger i konflikt med ett gäng i Norra Biskopsgården. Män från den norra falangen dömdes för dödsskjutningarna på en restaurang på Vårväderstorget förra året där en av Vårvädersligans ledare mördades.

Enligt GP var mannen som sköts ihjäl i går dessutom frontfigur i en konflikt mellan två gäng i Västra Frölunda och han ska även ha blivit beskjuten i samband med tidigare uppgörelser.

Enligt Hans Lippens vid Göteborgspolisen misstänker man inte att gårdagens dödsskjutning har någon koppling till granatattacken som dödade en 8-årig pojke på Hisingen i augusti.

– Nej, vi ser inte någon koppling till granatattacken. Där finns inget samband som vi kan se, säger Lippens till Aftonbladet.

Misstänker ni att det finns någon koppling till morden på Vårväderstorget?

– Det är för tidigt att säga något om det, säger Hans Lippens.

Ett stort antal tips

Polisen har i nuläget ingen misstänkt i ärendet. Två personer som befann sig i närheten när mordet skedde togs in till förhör men släpptes senare på fri fot.

– De är inte misstänkta men de är med i utredningen. De kan möjligen ge oss information om vad som skett före under och efter händelsen, säger Hans Lippens.

Polisen har fått in ett stort antal tips.

– Det var många som rörde sig i området och som sett olika saker. Vittnen har sett folk i rörelse innan, i samband med och efter själva skjutningen. Vi jobbar med att sammanställa dessa uppgifter för att få en så bra bild som möjligt, säger Hans Lippens.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln