Bristande koll av tobaksförsäljning till barn

TT

Publicerad 2018-03-05

Bara åtta av 20 av landets största kommuner provköper cigaretter för att kolla försäljningen till underåriga, enligt SVT Nyheter. Arkivbild.

Av landets 20 största kommuner är det bara åtta som kontrollerar om butiker säljer cigaretter till minderåriga, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

– Det är högst beklagligt. I en undersökning som vi gjort uppger över 60 procent av ungdomarna att de får tag på cigaretter genom att själva köpa dem i små närliggande kiosker och butiker, säger Helen Stjerna, generalsekreterare för A non smoking generation.

Kontrollerna sker genom att en person som ser ut att vara under minimiåldern 18 år försöker köpa cigaretter för att se om personalen kräver legitimation eller inte.

Enligt SVT:s kartläggning genomfördes kontrollköp under 2017 i kommunerna Örebro, Eskilstuna, Stockholm, Nacka, Huddinge, Helsingborg, Lund och Malmö.

Motsvarande kontroller gjordes inte i Umeå, Sundsvall, Gävle, Västerås, Uppsala, Södertälje, Norrköping, Linköping, Jönköping, Borås, Göteborg eller Halmstad.