Vädjan till markägare: Hjälp lantbrukarna

TT TT

Publicerad 2018-07-05

Alla med en äng över kan hjälpa betesdjur och dess ägare. Arkivbild.

Den svåra torkan gör att det börjar närma sig ett krisläge för lantbruket.

Men det finns hjälp att få i det pressade läget. Såväl kommuner som privatpersoner erbjuder nu sina vallar och ängsmarker.

Som läget är nu hoppas Lantbrukarnas riksförbund (LRF) på utökad grannsamverkan på landsbygden.

– Kreativiteten flödar. Det får vi mer och mer signaler om, säger Lennart Nilsson, styrelseledamot i LRF.

– Till exempel kanske en lantbrukare som måste skörda sitt spannmål tidigt på grund av torkan kan så om åkern med något snabbväxande, som råg, och skörda det i höst.

Kommunalt gräs

Men samarbete lantbrukare emellan räcker inte. Därför har en rad kommuner, som Göteborg, Västerås, Kristianstad och Krokom, erbjudit lantbrukare att använda kommunala grönytor för bete eller slåtter. Det är välkommet, för torkan som drabbat stora delar av landet kan bli den värsta på flera decennier.

– Vi närmar oss ett krisläge. Man har talat om 1992 som ett riktigt torrt år, men det verkar som att det blir ännu värre i år, säger Viktoria Östlund, expert på nöt och lamm vid Lantbrukarnas riksförbund.

Åtta balar

LRF hoppas därför att också allmänheten vill hjälpa till.

– Vi vill ju vädja till alla som har en bit vall eller betesmark att kontakta sina närmaste lantbrukare eller närmaste LRF-avdelning. Vi behöver verkligen ta tillvara på allt gräs som finns, säger Viktoria Östlund.

Så sker också. Det visar bland annat inlägg i Facebookgruppen Foderhjälpen 2018 och Betesmark åt betesdjuren. "Jag fick ta gräset på en äng i samhället. Det blev åtta stora balar. Lycka!", skriver en fårägare.

– Det har kommit många frivilliga initiativ där man som privatperson gå in och erbjuda sin grönyta. För det är många djurägare som känner stor psykisk press när de inte har foder till sina djur, säger Viktoria Östlund.