Hon önskade sig ALLA leksakerna

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-27

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Efter några hårda veckor uppe i Stockholm med danslektioner inför Let’s Dance har det varit riktigt skönt med lite julledigt. Chacha steg och avancerad koreografi har bytts mot hederlig dans runt granen.

Hoppas att ni fått det ni önskat er av Tomten. På min dotters önskelista fanns i stort sett hela leksakskatalogen. Men bara saker från tjejsidorna såklart. Så fort det kom en legogubbe, drakar eller bilar så bläddrades det förbi med kommentaren: pojksaker.

Tess mormor bad henne att ringa in det hon önskade sig. Det var nästan skrämmande att sitta bredvid och se alla ringar över hela sidor med saker hon sett på tv. Jag frågade henne om hon visste vad det var hon ringat in och fick ett klockrent svar om några björnar vars kläder man tvättar i just den maskinen. Precis som om jag var dum i huvet.

Reklam riktat till barn, ja det funkar.

Om några dagar smyger sig nyårsångesten på. Jag vet inte hur många gånger vi har suttit hemma och dan innan inte vetat vad vi ska göra. På nyårsafton måste man ha roligt, årets enda dag att ha världens galnaste partaj. Det brukar bli en middag med några vänner och champagneskål på balkongen och titta på när alla grannar bränner sina pengar på raketer som viner upp, exploderar och försvinner ner i form av en röd liten pinne.

Ett nytt år, en ny chans eller?

Hur var det nu med nyårslöftena? Så vitt jag vet har jag aldrig haft några, nja kanske ändå att jag lovat mig själv någonting vid tolvslaget, men dan efter har det varit som bortblåst.

Min kille har sagt att han ska sluta snusa efter drygt trehundratusen i spons till tobaksindustrin genom åren. Jag puttar gärna in små kommentarer om att snuspriset kommer att höjas och räknar snabbt ut på miniräknaren att det kommer kosta honom 4 500 kronor mer nästa år än 2006. Men blickarna jag får för mitt engagemang att hjälpa till är allt annat än positiva.

Jag tycker verkligen att det är gräsligt att försörja dessa tobaksjättar på bekostnad av ett beroende de har skapat åt dig. Men att man kan vara så dum att man fortsätter efter sin första snus eller cigg. Jag har inte hört en enda människa säga att det var gott från första stund. Är det fräckt att röka? Är det kanske macho att ha en prilla under läppen stor som en pingisboll?

Tack och lov att jag inte behöver nikotinkickar för att överleva mina dagar.

Till alla er som ger löften om att sluta önskar jag verkligen ett stort Lycka Till!

Erica Johansson

Följ ämnen i artikeln