”Kina tappar tålamodet”

Publicerad 2013-04-12

Kim Jong-Uns oberäkneliga hot fortsätter.

Nu sätter USA press på Kina som uppges vara på väg att tappa tålamodet.

– Jag tror han underskattar hur missnöjda Kina är med honom, säger USA:s spionchef James Clapper.

USA bad i går Kina att utöva sin makt över Nordkorea för att sätta stopp för krigshetsen, skriver AP.

– Nordkoreas strävan att få fram kärnvapenbestyckade robotar ger Kina och USA ett viktigt gemensamt mål för kärnvapennedrustning, säger en representant som reser med utrikesminister John Kerry till Sydkorea.

”Underskattar Kinas obehag”

De menar att det ligger i regionens och omvärldens intresse att Kina sätter ner foten.

Den amerikanska pressen på Kina kom kort efter att USA:s spionchef James Clapper, vid National intelligence agency, sagt att Kina tappat tålamodet med Nordkorea.

Kim Jong-Uns kärnvapenhot har gjort Kinas nya ledning ”frustrerade”.

– Till skillnad från sin far tror jag att han underskattar Kinas frustration och deras obehag inför hans beteende, säger James Clapper enligt AP

”Provocera och backa undan”

Till och med för Kina framstår hans våldsamma krigsretorik som en gåta, enligt Clapper. Som beskriver honom som mer oförutsägbar än sin far – Kim Jong-Il.

– Ett mönster hos hans far var att provocera och sedan backa undan. Det har vi inte sett med Kim Jong-Un än, säger Clapper, enligt AP.

65 procent av Nordkoreas totala import kommer från Kina. Det jättelika grannlandet är Nordkoreas viktigaste bundsförvant.

Kina vill inte att regimen i Pyongyang störtas. Ett återförenat Korea skulle med stor sannolikhet få amerikansk prägel. Kina vill gärna ha Nordkorea kvar som en ”buffertzon” vid sin gräns, skriver AP.