Det regnar mer i stan

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2002-06-20

Stigande varm luft stimulerar nederbörd enligt NASA-forskare

Vill du ha sol på midsommar? Då bör du hålla dig borta från storstan. Forskare har bevisat att det regnar mer i stan än på landet.

Med hjälp av världens första sattelitburna regnradar har forskare från den amerikanska flygstyrelsen NASA konstaterat att det faller mer regn i städer än på landet.

Över större städer bildas öar av varmluft. Meteorologerna har länge känt till att fenomenet skulle kunna påverka nederbörden, men uppgifterna har hittills varit osäkra. Med hjälp av rymdradar har forskarna nu fått bevis för att det regnar mer i stan.

Betongen absorberar värme

– Det är i regel varmare över stan än på landet. Det finns mer asfalt och betong som absorberar värme i en stad. Ljusa ytor som skog och gräs lagrar inte lika mycket värme, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

När varm fuktig luft stiger bildas regnmoln och så regnar det.

– Ju större en stad är desto mer påtagligt blir det.

NASA har undersökt nederbörden på flera olika platser i USA och upptäckt att det faller mer sommarregn i storstäder som Atlanta och Dallas än på landsbygden.

– Vinden blåser över en slätt eller över havet och när den stöter på en stad stiger den uppåt. När luften tvingas uppåt avkyls den och då regnar det, säger Therese Fougman.

Mest regn på stadens läsida

Den som vill vara i stan men försöka undvika regn bör hålla sig borta från stadens läsida. NASA:s undersökningar visar nämligen att nederbörden skiljer sig åt beroende på vart i stan man befinner sig. Enligt forskarna kan det falla 50 procent mer regn i den del av stan som ligger i lä.

– Precis som att vinden inte når bakom en husvägg kan byggnader också åstadkomma lä, säger Therese Fougman.

När luften stiger bildas moln och regnet faller på stadens läsida.

Ulrika Nordin

Följ ämnen i artikeln